Sastojci:

  • 1 keleraba
  • 150 g feta sira
  • 1 šaka oraha
  • 1 velika jabuka
  • 3-4 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike jabukovog sirćeta
  • 1 kašika senfa
  • so i biber po ukusu
  • 1 kašičica meda 
  • pola pakovanja rukole
  • 1-2 kašike brusnica ili suvog grožđa (opciono)

Priprema:

Ako tražite osvežavajuću i hranljivu salatu ova salata od kelerabe, jabuke i feta sira biće pravi pogodak! Savršeno balansira između slanih, slatkih i kiselkastih nota, dok orašasti plodovi i suvo voće dodaju dodatnu teksturu i bogatstvo ukusa. Ova salata nije samo lagana i ukusna, već je i prava riznica vitamina i zdravih sastojaka. Keleraba je sjajan izvor vlakana i vitamina C, dok jabuka dodaje prirodnu svežinu i slatkoću. Feta sir pruža kremastu strukturu i slanost, a orasi obogaćuju jelo zdravim mastima i blagom hrskavošću. Preliv od maslinovog ulja, jabukovog sirćeta i senfa savršeno povezuje sve sastojke i daje osvežavajuću notu.

Saveti za najbolji ukus:

Ako želite još hrskaviju kelerabu, možete je nakratko staviti u hladnu vodu pre seckanja.
Umesto oraha, možete koristiti bademe, lešnike ili pinjole za drugačiju aromu.
Ako želite zasitniji obrok, dodajte malo pečenih semenki bundeve ili grilovanu piletinu.
Umesto fete, probajte kozji sir ili parmezan za drugačiji ukus.

Kelerabu oljuštite i isecite na tanke štapiće ili kriške. Jabuku operite, isecite na četvrtine, uklonite jezgro i isecite na tanke kriške. Orahe grubo iseckajte. Fetu isecite na kockice ili izmrvite. Rukolu operite, osušite i po potrebi iseckajte na manje komade.

U manjoj činiji pomešajte maslinovo ulje, sirće, senf, med, so i biber. Dobro izmešajte dok ne dobijete homogenu smesu. U velikoj posudi nežno pomešajte sve sastojke. Prelijte salatu prelivom i lagano promešajte. Po želji, pospite brusnicama ili suvim grožđem.

Bonus video

Lepinje punjene feta sirom i spanaćem  Izvor: Lepinje punjene feta sirom i spanaćem