Sastojci:

  • 900 g krompira
  • 60 g putera otopljenog i podeljenog
  • 2 kašike kisele pavlake
  • 1 kašičica soli
  • ¼ kašičice bibera
  • ¼ kašičice rendanog muskatnog oraščića
  • 3 žumanca
  • iseckan svež peršun za ukras
Trikovi da pire krompir bude savršen:

Kada kuvate krompir obavezno ga uvek posolite i nakon kuvanja dobro procedite. Kada dodajte maslac ili pavlaku za bolji ukus, ostavite ih da odstoje na sobnoj temperaturi.

Recept za pečeni pire krompir u obliku puslica:

Kako biste napravili pire krompir na ovaj način, prvo zagrejte rernu na 220 ° C. Veliki pleh obložite papirom za pečenje. Stavite krompir u veliki lonac i prelijte hladnom vodom. Pustite da provri na jakoj vatri i kuvajte dok ne omekša, oko 15 do 20 minuta. Nakon toga dobro ocedite.

Izgnječite krompir u velikoj posudi gnječilicom za krompir, dok ne postane glatko i nema više grudvica. Krompirima dodajte 2 kašike otopljenog putera, pavlaku, so, biber i muskatni oraščić i mešajte dok se dobro ne sjedine. Ostavite smesu da se ohladi nekoliko minuta. Umešajte jedno po jedno žumance, dok se dobro ne sjedine.

Prebacite mešavinu krompira u poslastičarsku vreću sa zvezdastim vrhom. Nanesite na pripremljeni pleh za pečenje krompir u obliku puslica. Lagano premažite preostale 2 kašike otopljenog putera preko vrhova svake krompir puslice.

Pecite 20 minuta ili dok ivice ne postanu zlatno-smeđe. Ukrasite seckanim peršunom i odmah servirajte. Uživajte! Možda ćete želeti da od starog pire krompira napravite specijalitet.

Pročitajte i kako se pravi najfiniji pire krompir sa kačkavaljem i krem sirom

BONUS VIDEO

Pljeskavice od krompira i šunke Izvor: Pljeskavice od krompira i šunke

StvarUkusa