Sastojci:
- 1,5 kg krompira opranog, oljuštenog i isečenog na četvrtine
- ½ kašičice morske soli + još po želji
- ½ kašičice bibera
- 60 g putera na sobnoj temperaturi + još za serviranje
- 50 ml mleka
- 80 g kačkavalja
- 30 g parmezana
- 2 supene kašike krem sira
- 1 kašika sitno seckanog peršuna
Recept za pire krompir sa kačkavaljem i krem sirom:
Ubacite seckani krompir u veliku šerpu i prelijte hladnom vodom. Dodajte veći prstohvat soli.
Ostavite da provri, a zatim smanjite na srednju vatru i na pola pokrijte poklopcem. Kuvajte dok krompir ne omekša, oko 15 minuta, a zatim ga ocedite u cediljku i vratite u šerpu.
Krompir prekrijte i ostavite da se krčka na srednjoj vatri 2 minuta. Dobro protresite šerpu. U međuvremenu, zagrejte mleko u malom loncu. Izgnječite krompir, dok ne postane gladak. Dodajte puter i pola mleka u krompir i snažno mešajte.
Nakon toga dodajte još mleka, možda nećete morati da dodajete sve mleko, krompir treba da bude kremast, a ne vodenast. Umešajte kačkavalj, krem sir i parmezan i nastavite da mešate dok se sve ne sjedini.
Začinite solju i crnim biberom po sopstvenom ukusu. Sevirajte odmah sa malo putera i seckanim peršunom. Možda ćete želeti da napravite i pitu sa pire krompirom, šunkom i sirom zapečenu u rerni.
Pročitajte kako se pravi pečeni pire krompir sa sirom i kuvanim jajima
BONUS VIDEO
StvarUkusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus