Sastojci:

  • 1,5 kg krompira opranog, oljuštenog i isečenog na četvrtine
  • ½ kašičice morske soli + još po želji
  • ½ kašičice bibera
  • 60 g putera na sobnoj temperaturi + još za serviranje
  • 50 ml mleka
  • 80 g kačkavalja
  • 30 g parmezana
  • 2 supene kašike krem sira
  • 1 kašika sitno seckanog peršuna

Recept za pire krompir sa kačkavaljem i krem sirom:

Ubacite seckani krompir u veliku šerpu i prelijte hladnom vodom. Dodajte veći prstohvat soli.
Ostavite da provri, a zatim smanjite na srednju vatru i na pola pokrijte poklopcem. Kuvajte dok krompir ne omekša, oko 15 minuta, a zatim ga ocedite u cediljku i vratite u šerpu.

Krompir prekrijte i ostavite da se krčka na srednjoj vatri 2 minuta. Dobro protresite šerpu. U međuvremenu, zagrejte mleko u malom loncu. Izgnječite krompir, dok ne postane gladak. Dodajte puter i pola mleka u krompir i snažno mešajte.

Nakon toga dodajte još mleka, možda nećete morati da dodajete sve mleko, krompir treba da bude kremast, a ne vodenast. Umešajte kačkavalj, krem sir i parmezan i nastavite da mešate dok se sve ne sjedini.

Začinite solju i crnim biberom po sopstvenom ukusu. Sevirajte odmah sa malo putera i seckanim peršunom. Možda ćete želeti da napravite i pitu sa pire krompirom, šunkom i sirom zapečenu u rerni.

Pročitajte kako se pravi pečeni pire krompir sa sirom i kuvanim jajima

BONUS VIDEO

Jelo od pire i pečenog krompira Instagram/dontgobaconmyheart_

StvarUkusa