Sastojci:
- 1,5 kg krompira opranog, oljuštenog i isečenog na četvrtine
- ½ kašičice morske soli + još po želji
- ½ kašičice bibera
- 60 g putera na sobnoj temperaturi + još za serviranje
- 50 ml mleka
- 80 g kačkavalja
- 30 g parmezana
- 2 supene kašike krem sira
- 1 kašika sitno seckanog peršuna
Recept za pire krompir sa kačkavaljem i krem sirom:
Ubacite seckani krompir u veliku šerpu i prelijte hladnom vodom. Dodajte veći prstohvat soli.
Ostavite da provri, a zatim smanjite na srednju vatru i na pola pokrijte poklopcem. Kuvajte dok krompir ne omekša, oko 15 minuta, a zatim ga ocedite u cediljku i vratite u šerpu.
Krompir prekrijte i ostavite da se krčka na srednjoj vatri 2 minuta. Dobro protresite šerpu. U međuvremenu, zagrejte mleko u malom loncu. Izgnječite krompir, dok ne postane gladak. Dodajte puter i pola mleka u krompir i snažno mešajte.
Nakon toga dodajte još mleka, možda nećete morati da dodajete sve mleko, krompir treba da bude kremast, a ne vodenast. Umešajte kačkavalj, krem sir i parmezan i nastavite da mešate dok se sve ne sjedini.
Začinite solju i crnim biberom po sopstvenom ukusu. Sevirajte odmah sa malo putera i seckanim peršunom. Možda ćete želeti da napravite i pitu sa pire krompirom, šunkom i sirom zapečenu u rerni.
Pročitajte kako se pravi pečeni pire krompir sa sirom i kuvanim jajima
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem