Sastojci:
Za pljeskavice:
- 600 g mlevenog mesa (mešano ili po izboru)
- 1 jaje
- 60 g hleba (natopljenog u malo mleka)
- so, biber, mlevena slatka paprika, beli luk u prahu
- 1 šargarepa
- 1 praziluk
Fil:
- 300 g pečuraka (šampinjoni ili po izboru)
- 1 glavica crnog luka
- so, biber
- ulje
Preliv:
- 100 g pavlake
- 80 g majoneza
- 1 čen belog luka (sitno iseckan ili izrendan)
- so, biber, mirođija
Ostalo:
- 200 g sira (gauda, kačkavalj ili po izboru)
- 1 paradajz
- Peršun za dekoraciju
Priprema:
Ako volite sočne pljeskavice koje se lako pripremaju, ovaj recept će vas oduševiti! Pljeskavice iz rerne sa pečurkama i topljenim sirom su savršen spoj sočnog mesa, kremastog fila i pečenog povrća. Ovo jelo je idealno za porodični ručak ili svečanu večeru, a najlepše od svega je što se sve priprema u jednom plehu!
Za bogatiji ukus dodajte malo dimljene slanine u fil od pečuraka.
Pljeskavice možete oblikovati unapred i čuvati u frižideru do pečenja.
Najbolje se slažu uz svežu salatu ili kiselo mleko.
Fil od pečuraka: Iseckati crni luk i pečurke na sitno. Dinstati na malo ulja dok tečnost ne ispari. Posoliti, pobiberiti i ostaviti da se ohladi.
Meso: Pomešati mleveno meso, jaje, natopljen hleb, so, biber, beli luk u prahu i mlevenu papriku. Dobro sjediniti smesu. Šargarepu izrendati, a praziluk sitno iseckati pa propržiti i dodati mesu. Od mesa oblikovati pljeskavice. Poređati u pleh obložen papirom za pečenje pa čašom napraviti malo udubljenje na sredini.
Preliv:
U posudi pomešati pavlaku, majonez, beli luk, so, biber i mirođiju. Staviti u udubljenje svake pljeskavice. Preko dodati fil od pečuraka.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C oko 40 minuta. Pred kraj pečenja dodati rendani sir i kriške paradajza preko pljeskavica, pa vratiti u rernu još 5-10 minuta dok se sir ne otopi.
Bonus video
Uskršnja pečena šunka sa medenom glazurom
ODRŽAN NAJZDRAVIJI DOGAĐAJ U GRADU – IMUNO FEST
Recept za najbolju domaću bajaderu
Začinjeni kupus na roštilju
Sendvič Musavi Džo sa začinjenim mesom