Sastojci:

Za pljeskavice:

  • 600 g mlevenog mesa (mešano ili po izboru)
  • 1 jaje
  • 60 g hleba (natopljenog u malo mleka)
  • so, biber, mlevena slatka paprika, beli luk u prahu
  • 1 šargarepa
  • 1 praziluk

Fil:

  • 300 g pečuraka (šampinjoni ili po izboru)
  • 1 glavica crnog luka
  • so, biber
  • ulje

Preliv:

  • 100 g pavlake
  • 80 g majoneza
  • 1 čen belog luka (sitno iseckan ili izrendan)
  • so, biber, mirođija

Ostalo:

  • 200 g sira (gauda, kačkavalj ili po izboru)
  • 1 paradajz
  • Peršun za dekoraciju

Priprema:

Ako volite sočne pljeskavice koje se lako pripremaju, ovaj recept će vas oduševiti! Pljeskavice iz rerne sa pečurkama i topljenim sirom su savršen spoj sočnog mesa, kremastog fila i pečenog povrća. Ovo jelo je idealno za porodični ručak ili svečanu večeru, a najlepše od svega je što se sve priprema u jednom plehu!

Za bogatiji ukus dodajte malo dimljene slanine u fil od pečuraka.
Pljeskavice možete oblikovati unapred i čuvati u frižideru do pečenja.
Najbolje se slažu uz svežu salatu ili kiselo mleko.

Fil od pečuraka: Iseckati crni luk i pečurke na sitno. Dinstati na malo ulja dok tečnost ne ispari. Posoliti, pobiberiti i ostaviti da se ohladi.

Meso: Pomešati mleveno meso, jaje, natopljen hleb, so, biber, beli luk u prahu i mlevenu papriku. Dobro sjediniti smesu. Šargarepu izrendati, a praziluk sitno iseckati pa propržiti i dodati mesu. Od mesa oblikovati pljeskavice. Poređati u pleh obložen papirom za pečenje pa čašom napraviti malo udubljenje na sredini.

Preliv:
U posudi pomešati pavlaku, majonez, beli luk, so, biber i mirođiju. Staviti u udubljenje svake pljeskavice. Preko dodati fil od pečuraka.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C oko 40 minuta. Pred kraj pečenja dodati rendani sir i kriške paradajza preko pljeskavica, pa vratiti u rernu još 5-10 minuta dok se sir ne otopi.

Bonus video

Tortilje punjene mlevenim mesom  Izvor: Tortilje punjene mlevenim mesom