Sastojci:

Za pljeskavice:

  • 2 kašičice senfa
  • 1/2 kašičice dimljene paprike
  • 1 veliko jaje
  • 1 čen belog luka, sitno iseckan
  • so i biber
  • 450 g mlevenog mesa
  • 2 kašike prezle
  • 1 kašika ulja

Za sos:

  • 280 g šampinjona, narezanih
  • 2 grančice majčine dušice, listovi
  • 3 kašike putera
  • 1 mali luk, tanko narezan
  • 1 čen belog luka, isečen
  • 3 kašike brašna
  • 470 ml goveđeg bujona
  • 2 kašike svežeg peršuna, grubo iseckanog
Trik da pljeskavice ne budu previše masne:

U tiganj stavite papir za pečenje. On će da zadrži višak masnoće. Preko njega sipajte ulje i nastavite uobičajeno prženje.

Recept za pljeskavice:

Kako biste napravili pljeskavice, pomešajte senf, dimljenu papriku, jaje, beli luk, 1 kašičicu soli i 1/4 kašičice bibera u posudi srednje veličine. Ručno umešajte mlevenu govedinu i prezle, a zatim formirajte 4 ovalne pljeskavice.

Stavite veliki tiganj na jaku vatru i dodajte ulje. Dodajte pljeskavice i pržite sa obe strane, oko 3 minuta po strani. Prenesite pljeskavice na tanjir.

Za sos od luka i pečuraka smanjite vatru na srednju i dodajte pečurke i majčinu dušicu. Pržite dok pečurke ne ispuste tečnost i ne porumene, oko 8 minuta. Prebacite pečurke na tanjir.

Rastopite puter u tiganju, dodajte luk i beli luk i pržite oko 10 minuta. Pospite brašno i pržite mešajući, dok se puter i tečnost ne upiju, oko 1 minut. Sipajte bujon u tiganj i mešajte dok se brašno ne rastvori.

Pojačajte toplotu i pustite da proključa. Vratite pečurke u tiganj i ubacite pljeskavice. Pokrijte poklopcem i smanjite temperaturu na nisku. Pustite da se krčka dok se sos ne zgusne, oko 10 minuta.

Okrenite pljeskavice nekoliko puta da se premažu sosom. Začinite solju i biberom i pospite peršunom. Možda ćete želeti da napravite i domaće pljeskavice od krompira i piletine.

Pročitajte i kako se prave pljeskavice sa kinoom i povrćem

BONUS VIDEO

pljeskavice od krompira punjene  Izvor: pljeskavice od krompira punjene

StvarUkusa