Sastojci:
Za pljeskavice:
- 2 kašičice senfa
- 1/2 kašičice dimljene paprike
- 1 veliko jaje
- 1 čen belog luka, sitno iseckan
- so i biber
- 450 g mlevenog mesa
- 2 kašike prezle
- 1 kašika ulja
Za sos:
- 280 g šampinjona, narezanih
- 2 grančice majčine dušice, listovi
- 3 kašike putera
- 1 mali luk, tanko narezan
- 1 čen belog luka, isečen
- 3 kašike brašna
- 470 ml goveđeg bujona
- 2 kašike svežeg peršuna, grubo iseckanog
Recept za pljeskavice:
Kako biste napravili pljeskavice, pomešajte senf, dimljenu papriku, jaje, beli luk, 1 kašičicu soli i 1/4 kašičice bibera u posudi srednje veličine. Ručno umešajte mlevenu govedinu i prezle, a zatim formirajte 4 ovalne pljeskavice.
Stavite veliki tiganj na jaku vatru i dodajte ulje. Dodajte pljeskavice i pržite sa obe strane, oko 3 minuta po strani. Prenesite pljeskavice na tanjir.
Za sos od luka i pečuraka smanjite vatru na srednju i dodajte pečurke i majčinu dušicu. Pržite dok pečurke ne ispuste tečnost i ne porumene, oko 8 minuta. Prebacite pečurke na tanjir.
Rastopite puter u tiganju, dodajte luk i beli luk i pržite oko 10 minuta. Pospite brašno i pržite mešajući, dok se puter i tečnost ne upiju, oko 1 minut. Sipajte bujon u tiganj i mešajte dok se brašno ne rastvori.
Pojačajte toplotu i pustite da proključa. Vratite pečurke u tiganj i ubacite pljeskavice. Pokrijte poklopcem i smanjite temperaturu na nisku. Pustite da se krčka dok se sos ne zgusne, oko 10 minuta.
Okrenite pljeskavice nekoliko puta da se premažu sosom. Začinite solju i biberom i pospite peršunom. Možda ćete želeti da napravite i domaće pljeskavice od krompira i piletine.
Pročitajte i kako se prave pljeskavice sa kinoom i povrćem
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Čokoladni krem desert gotov očas posla
Od starog hleba napravite najbolje predjelo - rolnice punjene belim mesom i bešamel sosom!
Pečena škarpina u vinu za Svetog Trifuna
Princ salata sa belim mesom, jajima i krastavcima
Kako se pravi vinogradarska pogača za Svetog Trifuna