Sastojci:

  • 1 manja glavica karfiola
  • 250 g šargarepe
  • 150 g graška
  • 150 ml vode
  • 200 g sira
  • 200 g pavlake

Priprema karfiola:

Karfiol podeliti na sitne cvetiće. U zavisnosti od njihove veličine, cvetove ponovo prepolovite ili ih grubo iseckajte. Šargarepu oguliti i iseći na komade debljine oko 1 cm pa kratko propržiti. Dodati karfiol i kratko propržiti. Zatim dodajte 150 ml vode i stavite da provri na srednjoj vatri. Krčkajte povrće na laganoj vatri 5 minuta, povremeno mešajući.

Kremasti sos kao tajni sastojak

Ukoliko pravite gratinirani karfiol, zalijte ga bešamel sosom ili sosom od pavlake i sira pre pečenja – postaće neodoljivo kremast!

Začinite solju i biberom po ukusu. Potom dodati pavlaku i grašak, sve dobro promešati, ponovo kratko zagrejati i skloniti sa ringle.

Vruće povrće stavite u posudu za pečenje, pospite rendanim sirom i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C 25-35 minuta dok kora od sira ne porumeni i ne postane hrskava.

Bonus video

Anastastija Staša Đurić podelila svoj savršen recept za pripremu karfiola i tiramisu kolača Izvor: Anastastija Staša Đurić podelila svoj savršen recept za pripremu karfiola i tiramisu kolača