Čorbe su neizostavan deo porodičnog ručka i obično se služe pre glavnog jela. Zimski meseci su idealan period u godini da napravite neku od njih, a mi vam donosimo 3 recepta za različite čorbe.
Čorba od povrća sa pirinčem
Sastojci:
- 2 kocke za supu razmućene u vodi
- 1 šolja pirinča
- 1 šargarepa
- 1 krompir
- 1 crni luk
- 1/2 šolje graška
- 1 kašika maslinovog ulja
- So, biber, peršun
Priprema:
U šerpi zagrejte maslinovo ulje pa propržite crni luk. Dodajte seckanu šargarepu i krompir pa sve prodinstajte par minuta. Rastvorite kocke za supu u vodi i dodajte u šerpu. Napunite šerpu vodom i dodajte pirinač. Kuvajte 15-20 minuta dok pirinač ne bude skuvan i povrće omekša. Poslednjih 5 minuta kuvanja, dodajte grašak, so, biber i začine po ukusu.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Sastojci:
- 1 manja glavica karfiola
- 1 glavica crnog luka
- 1,5 šargarepa
- 1 pileća kocka za supu
- 3 l tople vode
- 1 kisela pavlaka
- 1 jaje
- 3 kašike ulja
- 1 veći krompir
- so i začini po ukusu
Priprema:
Kako biste napravili ovu čorbu, prvo ispržite sitno iseckan luk. Šargarepu iseckanu na kolutove dodajte luku, kao i karfiol istrgan na cvetove. Prelijte toplom vodom, a nakon toga ubacite krompir iseckan na kockice.
Čorbi dodajte kocku za supu. U posebnoj činiji izmešajte kiselu pavlaku sa jajetom. Nakon što se čorba skuva, lagano dodajte pavlaku koju ste umutili sa jajetom. Začinite i zasolite po želji.
Pileća bela čorba
Sastojci:
- 1 crni luk
- 500 g piletine
- 450 g mešavine povrća za čorbu
- maslinovo ulje
- suvi začin, biber, peršun
- 2 žumanceta
- nekoliko kašika pavlake za kuvanje
Priprema:
Piletinu stavite da se kuva, pa kad je gotova iscepkajte je i začinite suvim začinom. Vodu u kojoj se kuvala sačuvajte. U velikoj šerpi propržite crni luk, dodajte smrznuto povrće i sve prodinstajte 10ak minuta. Zatim dodajte meso i nalijte vodom u kom se kuvalo. po potrebi dodajte još obične vode. Poklopite i kuvajte dok povrće ne omekša. Dodajte biber i peršun. Umutite žumanca sa par kašika pavlake za kuvanje. Šerpu sklonite sa ringle pa sipajte žumanca. promešajte i vratite još kratko na riglu.
Bonus video
Najjednostavnija plazma torta od samo 4 sastojka
Vasilice sa medom - sladak hleb koji se mesi za Mali Božić
Svinjetina iz rerne u sočnoj marinadi
Recept za podvarak sa slaninom i pilećim mesom
Čokoladni kolač sa kafom