Sastojci:
- 35 g indijskih oraha
- 130 g kuvanih leblebija, oceđenih
- 1,5 kašika maslinovog ulja
- 1 kašičica kima
- 2 mala patlidžana, narezana na kockice
- 8 maslina, sitno iseckanih
- 1 kašika lanenog semena sa 3 kašike vode, ostavite da odstoji 30 minuta
- 1/2 kašike soja sosa
- 1 čen belog luka, sitno isečen
- 4 kašike peršuna, sitno iseckanog
- 2 lepinje za hamburger, po vašem izboru
- kriške paradajza, zelena salata, kiseli krastavci, crveni luk, kao prilog
Recept za posne pljeskavice od patlidžana i leblebija:
Kako biste napravili pljeskavice, kocke patlidžana pospite sa 2 kašičice soli i ostavite da se cede u cedilu sat vremena. Zagrejte rernu na 180º C. Pecite indijske orahe u rerni otprilike 10 minuta. Ostaviti da se ohlade, pa ih izblendirajte. U međuvremenu, pojačajte rernu na 220ºC.
Pažljivo osušite leblebije kuhinjskom krpom i prelijte sa ½ kašike maslinovog ulja i kima. Raširite ih na pleh i pecite u rerni dok ne postanu hrskave, 8 do 15 minuta. Ostavite ih da se ohlade, pa ih izblendirajte, a zatim spojite sa izblendiranim indijskim orasima.
Pažljivo isperite patlidžan. Iscedite kockice patlidžana koliko god možete, rukama ili čistom kuhinjskom krpom. Zagrejte rernu na 200ºC. Raširite patlidžan na veliki pleh i pecite oko 25 minuta dok ne porumeni i ne osuši se. Nakon toga ga zgnječite i dodajte izblendirane indijske orahe i leblebije, sa preostalim sastojcima.
Podeliti smesu na dve loptice i oblikujte pljeskavice. Pažljivo umotajte u najlonsku foliju i ostavite da odstoje u frižideru najmanje sat vremena. Zagrejte preostalu kašiku ulja u tiganju na jakoj vatri. Dodajte pljeskavice u tiganj i pržite 3 minuta sa obe strane dok ne porumene. Stavite na lepinje za hamburger i dodajte priloge. Možda ćete želeti da napravite i domaće pljeskavice od krompira i piletine.
Pročitajte kako se prave pljeskavice sa kinoom i povrćem
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Tajna savršenog kačamaka: Kako da vam bude kremastiji nego ikada
Bezalkoholni mohito koktel - pravićete ga svaki dan kada uprži sunce
Letnje pljeskavice od tikvica sa krompirom i šargarepom
Domaći sladoled od breskve i borovnice
Kremasti humus od sočiva – bolji od klasičnog sa leblebijama