Sastojci:
- 3 krompira
- 1 šargarepa
- 1 konzerva tunjevine (u sopstvenom soku ili ulju)
- 1 čen belog luka
- 1 glavica crnog luka
- 1 veza zelenog luka
- 2 kašike krompirovog skroba
- 3 kašike brašna
- So i crni biber po ukusu
- Maslinovo ulje (za prženje)
Priprema:
Kada želite brz, ukusan i zasitan obrok tokom posta na ulju, ovi hrskavi uštipci od krompira punjeni tunjevinom su pravi izbor! Kombinacija krompira i tunjevine pruža savršenu ravnotežu između hrskave spoljašnjosti i sočnog punjenja, dok beli luk, zeleni luk i začini dodaju bogat ukus. Ovaj recept je odličan za ručak, večeru ili kao predjelo. Jednostavno se pripremaju, a zahvaljujući tunjevini, uštipci su bogati proteinima i zdravim mastima, što ih čini hranljivim obrokom.
Dobro ocedite krompir i tunjevinu – Suvi sastojci će omogućiti da se uštipci lepo stegnu i ne raspadaju prilikom prženja.
Dodatna hrskavost – Ako želite još hrskaviju teksturu, u smesu možete dodati malo prezli.
Alternativa pečenju – Ako želite manje masnu varijantu, uštipke možete peći u rerni na 200°C oko 20 minuta, uz okretanje na polovini pečenja.
Crni, beli i zeleni luk iseckajte sitno i propržite. Kada je gotovo pomešajte sa oceđenom tunjevinom. Krompir i šargarepu skuvajte pa izgnječite. U to dodajte so, biber, brašno, skrob. Sve dobro sjedinite dok ne dobijete kompaktnu smesu. Od smese oblikujte male pljeskavice pa na sredinu stavite po kašiku nadeva od tunjevine i luka pa zatvorite uštipak.
U tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi. Pržite uštipke sa obe strane dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Vadite ih na papirni ubrus da upije višak ulja.
Bonus video
Salata od belog pasulja i ljutike za post na vodi
Paprike punjene mesom i zapečene sa sirom
Domaći hleb od celog zrna
Jednostavni uštipci od pirinča
Dva sastojka kojima možete da zamenite jaja i čokoladu