Sastojci:

  • 2 kašike ulja
  • 120 g sitno seckanog luka
  • 2 čena belog luka, grubo iseckana
  • 240 g prosa
  • 1 kašičica kore od pomorandže
  • 800 ml povrtnog bujona
  • 60 ml soka od pomorandže
  • 1 kašika limunovog soka
  • 240 g seckanog svežeg peršuna
  • 60 g seckane sveže nane
  • 450 g belog pasulja iz konzerve, opranog i oceđenog
  • 150 g zelene boranije, po želji
  • paradajz ili paprika, po želji, iseckani
Zašto je korisno da jedete proso?

Proso spada u takozvanu superhranu. Vrlo je lak za varenje i bogat brojnim hranljivim materijama. Bogat je vlaknima, vitaminima i mineralima. Naročito sadrži kompleks vitamina B, vitamine A, C, D i E. Sadrži niacin, tiamin i riboflavin. Takođe ima visoku koncentraciju gvožđa i fosfora.

Recept za posni pasulj sa prosom:

Kako biste napravili posni pasulj, u veliki tiganj dodajte ulje, luk, beli luk i prstohvat soli. Dinstajte oko 5 minuta na niskoj vatri u tiganju, a zatim dodajte proso. Dinstajte još 3 minuta.

Dodajte koricu pomorandže i povrtni bujon pa mešajte da se sjedini. Pustite da provri, smanjite na nisku vatru i pokrijte tiganj 20-25 minuta ili dok se 95% tečnosti ne upije i proso ne skuva. Dodajte preostale sastojke i promešajte da se sjedine. Pokrijte poklopcem i dinstajte na laganoj vatri oko 5 minuta.

Skinite poklopac, probajte i po potrebi prilagodite začine. Pospite po želji neseckanim maslinama i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i posnu salatu sa celerom i pasuljem.

Pročitajte kako se prave jednostavne lazanje sa pasuljem

BONUS VIDEO

OVAJ PASULJ JESTE SKUPLJI, ALI JE NAJBOLJI U SRBIJI?! Proizvođačica: Reč je čuvenom pećkom semenu koje se može naći SAMO KOD NAS! Izvor: OVAJ PASULJ JESTE SKUPLJI, ALI JE NAJBOLJI U SRBIJI?! Proizvođačica: Reč je čuvenom pećkom semenu koje se može naći SAMO KOD NAS!

StvarUkusa