Sastojci:
- 4 crvene paprike
- 8 srednjih listova kiselog kupusa
- 1 luk
- 240 g pirinča (isperite čistom vodom pre upotrebe)
- 110 ml ulja, podeljeno
- 8 suvih šljiva
- so po ukusu
- paprika u prahu, po ukusu
Recept za paprike i kupus punjene pirinčem i suvim šljivama:
Kako biste napravili punjene paprike i kupus, luk sitno iseckajte i prodinstajte sa 60 ml ulja i 60 ml vode u tiganju, poklopite poklopcem i kuvajte na srednjoj vatri oko 10 minuta. Kada voda ispari, dodajte pirinač i 30 ml ulja uz neprekidno mešanje, dok pirinač ne postane providan (oko 5 minuta).
Dodajte mlevenu papriku i mešajte neprekidno 1 minut, pa sipajte 3 šolje vrele vode. Dodajte so i kuvajte na srednjoj vatri oko 15 minuta dok voda ne ispari. Isključite vatru.
Na dno posude srednje veličine sipajte 30 ml ulja. Raširite 2-3 lista kiselog kupusa da prekrije dno šerpe. Preostala 4 lista kiselog kupusa napunite polovinom nadeva i u svaki list dodajte 2 suve šljive, pa dobro umotajte. Na dno šerpe poređajte punjene rolnice jednu do druge.
Paprike operite i očistite, pa svaku papriku napunite preostalim nadevom. Pored punjenih listova kiselog kupusa poređajte paprike. Raširite sve preostale listove kiselog kupus na vrh i stavite tanjir preko toga.
Dodajte oko 3 šolje vode u lonac, tako da potpuno pokrije tanjir. Kuvajte na laganoj do srednjoj vatri oko 30 minuta, dok listovi kiselog kupusa ne omekšaju. Servirajte i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i sarme bez mesa.
Pročitajte kako se prave posne punjene paprike
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Salata od belog pasulja i ljutike za post na vodi
Domaći hleb od celog zrna
Jednostavni uštipci od pirinča
Dva sastojka kojima možete da zamenite jaja i čokoladu
Hrskavi kromboloni - spoj kroasana i krofne sa bogatim čokoladnim punjenjem