Sarme bez grama mesa mogu da se prave samo sa pirinčem, po klasičnom receptz, ali ipak postoji i ukusnija verzija. Sarmice od kupusa bez grama mesa su veoma ukusno i posno jelo. Možda ćete želeti da isprobate i slanu sarma tortu idealnu za slave il ručak. Klasična verzija uključuje punjenje krompira i prženog luka. Po želji možete dodati i drugo povrće, kao što su pečurke. Evo kako da napravite sarme bez grama mesa.
Sastojci:
- 2 kupusa
- 2 kg oljuštenog krompira
- biber i so po ukusu
- 5-6 glavica luka
- ulje, voda
Recept za sarme bez mesa
Prokuvajte kupus
Za sarme bez mesa prvo isecite glavice kupusa. Važno je da se listovi tada dobro odvoje. Sipajte vodu u visoku šerpu, posolite. Kada voda provri, stavite kupus u vodu. Pokrijte poklopcem i dovedite do ključanja.
Skuvajte krompir
Odvojite svaki list kupusai isecite debele žile. U isto vreme skuvajte 500 g krompira u slanoj vodi. Narendajte jedan luk na krupno rende. Zatim sav preostali krompir (1,5 kg). Ovo je neophodno kako punjenje ne bi potamnelo tokom kuvanja. Dobro izgnječite kuvani krompir. Propržite 5-6 glavica luka. Za bogatiji ukus u fil možete dodati pečurke. Takođe možete ispeći rolnice u rerni - biće još ukusnije.
Formirajte rolnice od krompira
Rendani krompir posolite i pobiberite po ukusu. Kombinujte sa prženim lukom i kuvanim krompirom. Dobro promešajte. Od krompira formirajte sarmice u kupusu. Na dno šerpe stavite ostatke kupusa i vrh sarmi prekrijte ostatkom kupusa i klipova. Sipajte hladnu slanu vodu.
Kuvajte sarme
Kuvajte sarme od krompira na laganoj vatri sat i po. Na vrh možete dodati prženi luk pre serviranja. Uživajte u sarmama bez mesa, za štedljive domaćice!
Pročitajte najukusniji recept za sarmu do sada
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem