Slane torte su najlepši ukras svake trpeze, a postoji toliko predivnih recepata, da ne znate za koji pre da se odlučite. Ipak, jedan se izdvaja od svih drugih. Jedan od specijaliteta bez kojeg ne može da se zamisli zima je i sarma, a mi vam predlažemo da isprobate i fantasičan recept za sarma slanu tortu. Ova se konkretno pravi sa slatkim kupusom, ali vi lako možete da ga zanemite slanim. Ovako pripremljenu slanu tortu možete da služite i za ručak.

Sastojci: 

  • 1 veliki kupus 
  • 1 jaje 
  • 400-450 g mlevenog mesa 
  • 1 crni luk 
  • 1 šargarepa 
  • 1/2 kašičice začina za meso 
  • 100 g pirinča 
  • 2 kašičice paradajz paste
  • 4 kašika vode  
  • 1 kašika pavlake 

Recept za slanu sarma tortu: 

Nekoliko većih listova sa kupusa kratko blanširajte, a ostatak izrendajte. Skuvajte pirinač, pa procedite. U tiganju na malo ulja propržite sitno seckani crni luk, pa kada omekša dodajte rendanu šargarepu. Dodajte dobijenu smesu u mleveno meso, pa dodajte jaje, so, biber, začin za meso, seckani kupus i pirinač. Sve dobro sjedinite. Tiganj nauljite, pa poređajte listove kupusa tako da vire spolja, ali i da pokriju dno. Sipajte smesu sa mesom, poravnajte, pa zatvorite listovima koji vire iz tiganja, ako i celim listovima koji su ostali. Paradajz pastu pomešajte sa vodom i sipajte preko slane torte. Poklopite i krčajte 10 minuta, a onda sipajte 200 ml vode i ponovo poklopite, pa kuvajte još 40 minuta. Sarma slana torta je gotova.

Napomena: Sve ovo možete i sa kiselim kupusom, njega samo isperite, ne morate da blanširate. 

Pročitajte i ovo: Sarma rolat

BONUS VIDEO: 

Recept za sarme Instagram/healthfitnessguide_

StvarUkusa/S.B.