Jagnjetina sa začinskim biljem i pirinčem pravi se od buta punjenog začinskim biljem u koji možete da dodate i suvo grožđe. Vrlo raskošno jelo, koje može da bude deo slavljeničke i praznične trpeze. Možda ćete želeti da isprobate i jagnjeće ćufte u sosu od paradajza i nane. Koristite metalni pleh za pečenje ako možete, jer se u staklenom i keramičkom pirinač duže peče. Evo kako da napravite jagnjetinu sa začinskim biljem i pirinčem!

Sastojci:

  • 10 čenova belog luka
  • 3 zelene čili paprike
  • 50 g peršuna, iseckanog
  • 1 kašika listova ruzmarina, plus 4 grančice ruzmarina
  • 1 crveni luk, prepolovljen
  • 3 kašičice semena komorača
  • 100 g grožđica
  • 60 ml ulja, plus dodatak za premazati
  • 2½ kašičice morske soli
  • 2,2 kg jagnjećeg buta, na sobnoj temperaturi

Za pirinač:

  • 2 crvena luka, prepolovljena
  • 2 paprike, prepolovljene i očišćene od semena
  • 800 g čeri paradajza
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 5 čenova belog luka
  • Komad đumbira veličine palca
  • 1 crvena čili paprika
  • 1 kašika listova ruzmarina
  • 1 kašika listova timijana
  • ½ belog kupusa, narezanog na četvrtine
  • 1 veliki patlidžan, nasečen na četvrtine
  • 3 velike šargarepe, prepolovljene
  • 500 g pirinča
  • 1 kašičica morske soli
  • 2 lovorova lista
  • 400 ml vrućeg povrtnog bujona

Recept za jagnjetinu sa začinskim biljem i pirinčem

13:02
Korak 1

Zagrejte rernu

Za jagnjetinu sa začinskim biljem i pirinčem zagrejte rernu na 200°C. Stavite beli luk i čili u procesor za hranu, miksirajte nekoliko puta, a zatim dodajte peršun, listove ruzmarina, crni luk, semenke komorača, suvo grožđe, ulje i so. Umutite u zelenu pastu.

13:06
Korak 2

Pripremite jagnjetinu

Veliki duboki pleh za pečenje premažite uljem i stavite jagnjetinu na njega. Koristeći vrh malog noža, isecite duboke rezove po celom jagnjetu. Isecite duboko u najmesnatiji deo, otvarajući džep spreman za pastu. Začinite jagnjetinu sa preostalih 1½ kašičice soli, trljajući malo i u "džep". Ostavite 3 kašike zelene paste za kasnije, a zatim dve trećine preostale paste stavite u džep. Čvrsto zatvorite džep, kao da pokušavate da ponovo spojite jagnjetinu a zatim je 1-2 puta obmotajte mesarskim kanapom. Grančice ruzmarina isecite na manje komade i nabijte ih u rupe koje ste ranije izrezali. Utrljajte preostalu trećinu zelene paste.

13:06
Korak 3

Napravite crveni sos

Stavite prepolovljeni crveni luk i papriku oko jagnjetine, a zatim pecite, otkriveno, 30 minuta. Pečene paprike i 2 polovine pečenog luka (ostale sačuvajte za kasnije) stavite u procesor za hranu sa paradajzom iz konzerve, paradajz pireom, belim lukom, đumbirom, crvenom čili paprikom i začinskim biljem, a zatim umutite u sos. Premažite stranice pleha sa još malo ulja, pa sipajte sos, okružujući jagnjetinu. U sosu ugnezdite kupus, patlidžan i šargarepu, pa vratite u rernu na još 30 minuta.

13:07
Korak 4

Pripremite pirinač i premažite meso

U međuvremenu, pirinač dobro isperite, a zatim ocedite. Pažljivo prebacite komade jagnjetine i povrća iz sosa na tanjir. Dodajte pirinač, so, lovorov list i vrući bujon u sos u tacni, promešajte, a zatim stavite šargarepu. Stavite jagnjetinu na šargarepu, zatim pomešajte 3 kašike zelene paste koju ste ranije odvojili sa 2 kašike vode i polovinom premažite meso.

13:08
Korak 5

Pecite jagnjetinu i pirinač

Pecite jagnjetinu i pirinač 50 minuta. Stavite polovine kupusa, patlidžana i rezervisanog luka na manji pleh u jednom sloju, premažite ostatkom zelene paste, a zatim pecite ispod jagnjetine poslednjih 15 minuta. Nakon 50 minuta isključite rernu i uklonite pleh sa povrćem, a meso i pirinač ostavite unutra još 10 minuta. Uklonite papir za pečenje i prebacite jagnjetinu i šargarepu na dasku. Ostavite da odstoji još 10 minuta, prekriveno papirom. U međuvremenu, usitnite pirinač i ostavite sa strane da se malo osuši. Poslužite jagnjetinu sa začinskim biljem i pirinčem!

Pročitajte kako se pravi jagnjeći gulaš sa patlidžanom i maslinama

BONUS VIDEO

Teletina iz rerne Instagram/healthyfood.addiction

StvarUkusa/L.S.