Sastojci:

  • 4 svinjska filea
  • 1 kašičica soli
  • 1/4 kašičice bibera
  • 4 tanke kriške limuna
  • 5 velikih listova sveže žalfije, podeljenih
  • 4 kriške pršute dovoljno velike da se njima umotaju svinjski kotleti
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 120 ml suvog belog vina
  • 120 ml pilećeg bujona
  • 400 g seckanog paradajza iz konzerve, oceđenog
  • 120 ml pavlake za kuvanje
Zašto je korisno da jedete paradajz?

Paradajz je bogat antioksidansom likopenom koji je koristan u borbi protiv slobodnih radikala i čuva imuni sistem. Takođe likopen snižava loš holesterol i štiti oči od štetnog UV zračenja. Takođe, paradajz je bogat vitaminom C.

Recept za svinjski file umotan u pršutu i preliven sosom od paradajza:

Kako biste pripremili svinjski file, prvo osušite svaki svinjski file i lagano začinite solju i biberom sa obe strane. Stavite jednu krišku limuna i jedan svež list žalfije na svaki file, pa svaki umotajte poprečno kriškom pršute, pritiskajući da se zatvori. Sitno iseckajte preostali list žalfije.

Zagrejte maslinovo ulje u velikom tiganju na srednje jakoj vatri. Stavite svinjske filee sa limunom nagore u vruće ulje i pržite 6 minuta. (Smanjite vatru ako pršuta prebrzo potamni.) Pažljivo okrenite svinjske filee hvataljkama i pržite još 2 do 3 minuta. Izvadite iz tiganja i pokrijte folijom da ostanu topli.

Dodajte belo vino u tiganj, kuvajte i mešajte drvenom varjačom. Dodajte pileći bujon i kuvajte dok se ne smanji za pola, 4 do 5 minuta. Dodajte paradajz, pavlaku za kuvanje, 1 kašičicu soli i 1/4 kašičice bibera. Kuvajte i mešajte dok se ne zgusne i ne počne da se peni, oko 3 minuta.

Poređajte svinjske filee na tanjir za serviranje, prelijte sos preko svakog filea i ukrasite sitno seckanom žalfijom. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i svinjski file po receptu restorana od 5 zvezdica.

Pročitajte kako se pravi svinjski file sa smokvama i balzamiko glazurom

BONUS VIDEO

ŠNICLE PUNJENE KAJMAKOM ZA TILI ČAS! Domaćice, zaboravite na rernu, pomoću OVOG TRIKA meso je gotovo za tren oka! (VIDEO) Izvor: ŠNICLE PUNJENE KAJMAKOM ZA TILI ČAS! Domaćice, zaboravite na rernu, pomoću OVOG TRIKA meso je gotovo za tren oka! (VIDEO)

 Stvarukusa