Sastojci:
- 4 svinjska filea
- 1 kašičica soli
- 1/4 kašičice bibera
- 4 tanke kriške limuna
- 5 velikih listova sveže žalfije, podeljenih
- 4 kriške pršute dovoljno velike da se njima umotaju svinjski kotleti
- 3 kašike maslinovog ulja
- 120 ml suvog belog vina
- 120 ml pilećeg bujona
- 400 g seckanog paradajza iz konzerve, oceđenog
- 120 ml pavlake za kuvanje
Recept za svinjski file umotan u pršutu i preliven sosom od paradajza:
Kako biste pripremili svinjski file, prvo osušite svaki svinjski file i lagano začinite solju i biberom sa obe strane. Stavite jednu krišku limuna i jedan svež list žalfije na svaki file, pa svaki umotajte poprečno kriškom pršute, pritiskajući da se zatvori. Sitno iseckajte preostali list žalfije.
Zagrejte maslinovo ulje u velikom tiganju na srednje jakoj vatri. Stavite svinjske filee sa limunom nagore u vruće ulje i pržite 6 minuta. (Smanjite vatru ako pršuta prebrzo potamni.) Pažljivo okrenite svinjske filee hvataljkama i pržite još 2 do 3 minuta. Izvadite iz tiganja i pokrijte folijom da ostanu topli.
Dodajte belo vino u tiganj, kuvajte i mešajte drvenom varjačom. Dodajte pileći bujon i kuvajte dok se ne smanji za pola, 4 do 5 minuta. Dodajte paradajz, pavlaku za kuvanje, 1 kašičicu soli i 1/4 kašičice bibera. Kuvajte i mešajte dok se ne zgusne i ne počne da se peni, oko 3 minuta.
Poređajte svinjske filee na tanjir za serviranje, prelijte sos preko svakog filea i ukrasite sitno seckanom žalfijom. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i svinjski file po receptu restorana od 5 zvezdica.
Pročitajte kako se pravi svinjski file sa smokvama i balzamiko glazurom
BONUS VIDEO
Stvarukusa
Godinama kuvate pasulj pogrešno – zbog ovoga vas nadima i umara
Prženi štapići od tikvica sa umakom od grčkog jogurta
Hrskava pileća krilca iz rerne
Korneti umočeni u čokoladu i filovani karamel kremom
Kako da napravite kolač Dunavski talasi