Sastojci:
Za svinjsko meso:
- 1 kašičica sušene majčine dušice
- so i biber, po ukusu
- 450 g svinjskog filea
- 2 kašike ulja
Za smokve i balzamiko glazuru:
- 3 kašike putera
- 8 malih smokava presečenih na pola
- 180 ml balzamiko sirćeta
- 2 lovorova lista
- 1 kašičica sveže seckane majčine dušice
- 1/4 kašičice
Recept za svinjski file sa smokvama:
Kako biste pripremili svinjetinu, postavite rešetku za rernu na srednji položaj i zagrejte rernu na 220 stepeni. U maloj posudi pomešajte majčinu dušicu, 1 kašičicu soli i ½ kašičice bibera. Utrljajte mešavinu začina po mesu. U tepsiji zagrejte ulje na jakoj vatri. Dodajte meso i pržite sa svake strane oko 4 do 6 minuta.
Prebacite tepsiju u rernu i pecite svinjetinu oko 15 do 18 minuta. Prebacite meso na dasku za sečenje i poklopite aluminijumskom folijom. Nakon toga pripremite smokve i balzamiko glazuru. U istoj tepsiji na jakoj vatri istopite 1 kašiku putera. Dodajte smokve isečenom stranom nadole i pržite dok ne porumene, oko 2 minuta. Prebacite ih na dasku za sečenje, odsečenom stranom nagore i stavite pod alu foliju zajedno sa svinjetinom.
Smanjite toplotu. Dodajte balzamiko sirće, lovorov list, svežu majčinu dušicu i šećer. Krčkajte dok se glazura ne zgusne i samo pokrije dno tiganja, oko 7 do 10 minuta. Skinite posudu sa vatre. Izvadite lovorov list. Dodajte preostale 2 kašike putera i lagano umutite sos. Začinite po ukusu solju i biberom.
Naseckajte svinjetinu na kriške, prebacite na tanjir za serviranje, malo prelijte glazurom i ukrasite svežom majčinom dušicom. Servirajte sa smokvama i preostalom glazurom. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i svinjetinu sa pirinčem i povrćem.
Pročitajte kako se prave svinjski medaljoni sa bebi sapanćem u krem sosu
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Salata od belog pasulja i ljutike za post na vodi
Paprike punjene mesom i zapečene sa sirom
Domaći hleb od celog zrna
Jednostavni uštipci od pirinča
Dva sastojka kojima možete da zamenite jaja i čokoladu