Sastojci:
- 560 g svinjskog filea, isečenog
- 120 g pečenih slanih pistaća
- 3 kašike senfa
- 1 puna kašika vrlo sitno iseckanog belog luka
- 2 kašičice meda
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice bibera
- 1 prstohvat mlevene paprike
- 2 kašike prezle
- 1 kašika ulja
Za sos:
- 2 kašike sirćeta
- 120 ml pilećeg bujona
- 1 kašika hladnog putera
- 1 prstohvat soli, ili po ukusu
- seckani svež vlašac, za ukras
Recept za rolovani svinjski file punjen pistaćima:
Kako biste napravili svinjski file, prvo stavite svinjetinu na dasku za sečenje i očistite ga. Isecite meso tako što ćete seći po dužini, ali nemojte da ga isečete do kraja. Stavite meso na komad najlonske folije i prekrijte drugim komadom folije. Izlupajte ga čekićem za meso. Pokrijte i stavite u frižider dok pripremate ostalo. Pistaće krupno iseckajte i ostavite sa strane.
U maloj činiji pomešajte senf, beli luk, med, so, crni biber i mlevenu papriku, i dobro promešajte kašikom dok se ne sjedine. Zagrejte rernu na 220 stepeni C. zvadite meso iz frižidera na dasku za sečenje, dužom stranom okrenutom prema vama. Dodatno ga izlupajte da biste dobili pravougaoni oblik. Rasporedite mešavinu senfa ravnomerno po površini, pospite senf ravnomerno sa prezlama, a zatim sa pistaćima.
Svinjetinu čvrsto urolajte, tako da šav bude na dnu. Kuhinjskim kanapom vežetite meso. Dodajte ulje u tiganj i podesite temperaturu na srednju. Kada je ulje vruće, stavite rolat i pržite okrećući, oko 4 minuta ukupno. Pecite rolat u zagrejanoj rerni, oko 16 do 20 minuta. Izvadite tiganj iz rerne. Svinjetinu prebacite na tanjir, pokrijte folijom i ostavite da odstoji 10 minuta.
U međuvremenu, kako biste napravili sos, vratite tiganj na šporet na jaku vatru, zalijte sirćetom i bujonom. Pustite da provri na jakoj vatri. Kada oko 75% tečnosti ispari, a smesa se malo zgusne, isključite toplotu i dodajte hladan puter i mešajte dok se ne istopi. Začinite prstohvatom soli i držite na toplom. Rolat isecite, prelijte sosom i pospite vlašcem. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i svinjski file po receptu restorana od 5 zvezdica.
Pročitajte i kako da napravite svinjski file sa smokvama i balzamiko glazurom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Još uvek nema komentara - sjajna prilika da pokreneš diskusiju.