Sastojci:

Za rolnice:

  • 2 velike tikvice
  • 200 g tofua (običnog)
  • 2 kašike suvog kvasca
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 čen belog luka (zgnječen)
  • pola kašičice soli
  • pola kašičice bibera
  • 1 kašičica sušenog origana

Za paradajz sos:

  • 1 konzerva seckanog paradajza (400 g)
  • 1 kašika paradajz paste
  • 1 crni luk, sitno isečen
  • 1 čen belog luka, sitno iseckan
  • 1 kašičica origana
  • pola kašičice soli
  • pola kašičice bibera
  • 1 kašičica maslinovog ulja

Priprema:

Ove rolnice od tikvica u paradajz sosu su sjajan način da obogatite jelovnik zdravim i ukusnim obrokom, a pritom su jednostavne za pripremu. Bilo da ih poslužite samostalno ili uz hrskavi hleb i osvežavajuću salatu, sigurno će postati jedno od omiljenih jela u vašem domu.

Pre upotrebe, tofu lagano pritisnite papirnim ubrusom da biste uklonili višak tečnosti. Ovo će pomoći da punjenje bude kompaktnije i bolje upije začine.

Paradajz sos – Ako želite bogatiji ukus, možete dodati kašičicu šećera da izbalansirate kiselost paradajza ili malo ljute paprike za dodatnu pikantnost.

Ako ne koristite tofu, možete ga zameniti rikotom, feta sirom ili smešom od mlevenih oraha i pečuraka za bogatiji ukus.

Tikvice oprati i iseći na tanke duge trake. Lagano ih posoliti i ostaviti 5-10 minuta da puste vodu. Potom ih obrisati papirnim ubrusom.

U činiji izgnječiti tofu viljuškom ili ga usitniti u blenderu. Dodati kvasac, limunov sok, maslinovo ulje, zgnječeni beli luk, origano, so i biber. Dobro promešati da se svi sastojci sjedine. Na svaki listić tikvice staviti kašičicu nadeva i pažljivo urolati. Poređati rolnice u pleh za pečenje.

Na maslinovom ulju propržiti sitno iseckan crni i beli luk dok ne omekšaju. Dodati seckani paradajz iz konzerve, paradajz pastu, origano, so i biber. Kuvati na srednjoj vatri 10 minuta uz povremeno mešanje, dok sos ne postane gust i aromatičan. Preliti rolnice pripremljenim paradajz sosom. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C oko 15 minuta. Zatim uključiti opciju roštilja u rerni i peći još 10 minuta dok rolnice ne porumene.

Bonus video

Recept za hrskave štapiće od tikvica  Izvor: Recept za hrskave štapiće od tikvica