Domaći hleb je uvek bolje rešenje od kupovnog. Možda deluje komplikovano za pripremu, ali je sve poprilično jednostavno. Nekada nijedna domaćinska kuća nije mogla da se zamisli bez domaćeg hleba, a mi vam donosimo super recept, pogotovo ako postite. Napravite hrskav hleb koji je mekan iznutra, a najbolje od svega je što uspeva svima.
Sastojci:
- 400 ml mlake vode
- 1 kašičica šećera
- 25 g svežeg kvasca
- 1 kašika soli
- 600 g brašna
- 3 kašike ulje
Recept za posni hleb:
Aktivirajte kvasac
U posudi pomešajte toplu vodu, kvasac i šećer, pa sve dobro promešajte. Pokrijte providnom folijom i ostavite 10 minuta da se aktivira.
Umesite testo
Zatim u kvasac dodajte prosejano brašno i so, pa sipajte ulje. Umesite testo. Brašno postepeno dodajte kako biste videli koliko vam je potrebno. Umesite glatko testo, pa ga nauljite. Pokrijte providnom folijom i ostavite na toplom da nadođe nekih sat vremena.
Pecite hleb
Testo podelite na dva dela i oblikujte veknu. Stavite u posudu obloženu pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko pola sata.
Pročitajte i ovo: Posni hleb na vodi
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom