Više ne morate da se budite rano ujutru i da idete po vruć hleb u pekaru, sada možete i sami da ga napravite kod kuće. Recept je jednostavan, nema mešenja testa, pa uspeva i početnicima u kuhinji. Ovako pripremljen hleb će oduševiti sve ukućane, jer ne samo da ima hrskavu koricu, već je i unutrašnjost mekana, a sve zahvaljujući načinu na koji se peče. Prvo se peče poklopljen, pod parom, kako bi omekšao, a onda se poklopac skida da bi hleb dobio zlatnu boju i koru koja krcka u ustima. Uživajte!
- Sastojci:
- 370 ml tople vode
- 10 g suvog kvasca
- 500 g brašna
- 1 kašičica soli
Priprema:
U posudi pomešajte toplu vodu i kvasac, pa dobro razmutite. Ostavite 10 minuta da se aktivira, pa dodajte prosejano brašno i so. Špatulom dobro sjedinite sastojke, pa pokrijte krpom i ostavite 2 sata na toplom da nadođe. Krpu poprskajte vodom. Testo izvadite na pobrašnjenu površinu, malo pritisnite rukama, pa oblikujte loptu. Opet pokrijte i ostavite da odstoji pola sata. Stavite hleb u šerpu i zasecite u obliku krsta po površini. Poklopite i pecite na 220°C oko pola sata u zagrejanoj rerni. Zatim skinite poklopac i pecite još 15-20 minuta.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem