Više ne morate da se budite rano ujutru i da idete po vruć hleb u pekaru, sada možete i sami da ga napravite kod kuće. Recept je jednostavan, nema mešenja testa, pa uspeva i početnicima u kuhinji. Ovako pripremljen hleb će oduševiti sve ukućane, jer ne samo da ima hrskavu koricu, već je i unutrašnjost mekana, a sve zahvaljujući načinu na koji se peče. Prvo se peče poklopljen, pod parom, kako bi omekšao, a onda se poklopac skida da bi hleb dobio zlatnu boju i koru koja krcka u ustima. Uživajte! 

  • Sastojci:
  • 370 ml tople vode 
  • 10 g suvog kvasca 
  • 500 g brašna 
  • 1 kašičica soli

Priprema: 

U posudi pomešajte toplu vodu i kvasac, pa dobro razmutite. Ostavite 10 minuta da se aktivira, pa dodajte prosejano brašno i so. Špatulom dobro sjedinite sastojke, pa pokrijte krpom i ostavite 2 sata na toplom da nadođe. Krpu poprskajte vodom. Testo izvadite na pobrašnjenu površinu, malo pritisnite rukama, pa oblikujte loptu. Opet pokrijte i ostavite da odstoji pola sata. Stavite hleb u šerpu i zasecite u obliku krsta po površini. Poklopite i pecite na 220°C oko pola sata u zagrejanoj rerni. Zatim skinite poklopac i pecite još 15-20 minuta. 

BONUS VIDEO: 

Kako se pravi hleb sa belim lukom Instagram/foodiies_lifee

Izvor: Stvar ukusa