Pogačice se najčešće kupuju u pekari, ali uvek su ukusnije ako ih sami napravite kod kuće. Pogačice nisu komplikovane za pripremu, ali je potrebno da pratite sve korake za pripremu testa. Mi vam predlažemo da isprobate i pogačice sa sirom koje će vas oduševiti na prvi zalogaj, a dovoljno je da ih poslužite sa jogurtom i paradajzom. 

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 250 g feta sira
  • 200 g putera
  • 1 jaje
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 100 ml tople vode
  • 7 g suvog kvasca
  • Za premazivanje:
  • 1 jaje
  • 1 kašičica mleka

Recept za domaće pogačice sa sirom:

16:53
Korak 1

Aktivirajte kvasac  

Svi sastojci treba da budu sobne temperature. U posudi pomešajte toplu vodu, ravnu kašiku brašna, suvi kvasac i šećer. Sve dobro promešajte, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da se kvasac aktivira nekih 10 minuta. 

16:54
Korak 2

Umesite testo 

U posudu prosejte brašno i dodajte so, pa u sredini napravite uduljenje. U to udubljenje dodajte jaje, puter sobne temperature i izdrboljeni sir. Kratko mesite, pa dodajte aktivirani kvasac i umesite testo koje se ne lepi. Oblikujte loptu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da nadođe nekih 15 minuta. 

16:54
Korak 3

Napravite pogačice 

Prebacite testo na pobrašnjenu površinu, pa oklagijom razvucite na 5mm debljine. Ponovo pokrijte providnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi još 15 minuta. Ponovo malo razvucite testo, pa čašom vadite okrugle oblike. 

16:54
Korak 4

Pecite pogačice 

Pogačice ređajte u pleh obložen pek papirom, pa premažite jajetom koje ste umutili sa mlekom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 25 minuta. 

Pročitajte i ovo: Domaće pogačice od 2 sastojka

BONUS VIDEO: 

Instagram/austrian_cravings Uskršnji zečevi od testa

(StvarUkusa/S.B.)