Pogačice se najčešće kupuju u pekari, ali uvek su ukusnije ako ih sami napravite kod kuće. Pogačice nisu komplikovane za pripremu, ali je potrebno da pratite sve korake za pripremu testa. Mi vam predlažemo da isprobate i pogačice sa sirom koje će vas oduševiti na prvi zalogaj, a dovoljno je da ih poslužite sa jogurtom i paradajzom.
Sastojci:
- 500 g brašna
- 250 g feta sira
- 200 g putera
- 1 jaje
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 100 ml tople vode
- 7 g suvog kvasca
- Za premazivanje:
- 1 jaje
- 1 kašičica mleka
Recept za domaće pogačice sa sirom:
Aktivirajte kvasac
Svi sastojci treba da budu sobne temperature. U posudi pomešajte toplu vodu, ravnu kašiku brašna, suvi kvasac i šećer. Sve dobro promešajte, pa pokrijte providnom folijom i ostavite da se kvasac aktivira nekih 10 minuta.
Umesite testo
U posudu prosejte brašno i dodajte so, pa u sredini napravite uduljenje. U to udubljenje dodajte jaje, puter sobne temperature i izdrboljeni sir. Kratko mesite, pa dodajte aktivirani kvasac i umesite testo koje se ne lepi. Oblikujte loptu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite da nadođe nekih 15 minuta.
Napravite pogačice
Prebacite testo na pobrašnjenu površinu, pa oklagijom razvucite na 5mm debljine. Ponovo pokrijte providnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi još 15 minuta. Ponovo malo razvucite testo, pa čašom vadite okrugle oblike.
Pecite pogačice
Pogačice ređajte u pleh obložen pek papirom, pa premažite jajetom koje ste umutili sa mlekom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200°C oko 25 minuta.
Pročitajte i ovo: Domaće pogačice od 2 sastojka
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem