Piroške su popularna ulična hrana u istočnoj Evropi, a nekada se i u Beogradu čekao red ispred restorana "Atina" u kojem ste mogli da pojedete ovo pecivo. Piroške se prave od testa koje se prži, slično kao mekike ili uštipci, a možete da ih punite različitim sastojcima. Mi vam donosimo recept za mekane piroške sa sirom i šunkom.
Sastojci:
- 400 ml jogurta
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašičica šećera
- 1 jaje
- 350 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 20 ml ulja
- Za punjenje:
- 80 g tvrdog sira
- 2 kuvana jajeta
- 1 veza peršuna
- 2 mlada luka
- 150 g šunke
Recept za piroške sa sirom i šunkom:
Napravite testo
U posudi pomešajte jogurt, so, šećer i jaje. Sve lepo umutite, pa dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo. Sipajte ulje i dobro promešajte.
Dodajte ostale sastojke
Jaja skuvajte, pa izrendajte i dodajte u testo. Zatim dodajte rendani sir, seckani peršun, mladi luk i šunku. Sve lepo promešajte, pa sipajte smesu u kesu za zamrzivač ili špric za kolače.
Pržite piroške
U tiganju zagrejte ulje, pa istisnite smesu u tiganj. Pržite sa obe strane dok piroške ne dobiju boju.
Pročitajte i ovo: Piroške punjene sirom i viršlama
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom