Piroške su popularna ulična hrana u istočnoj Evropi, a nekada se i u Beogradu čekao red ispred restorana "Atina" u kojem ste mogli da pojedete ovo pecivo. Piroške se prave od testa koje se prži, slično kao mekike ili uštipci, a možete da ih punite različitim sastojcima. Mi vam donosimo recept za mekane piroške sa sirom i šunkom.

Sastojci:

  • 400 ml jogurta 
  • 1/2 kašičice soli 
  • 1 kašičica šećera 
  • 1 jaje 
  • 350 g brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo  
  • 20 ml ulja
  • Za punjenje:
  • 80 g tvrdog sira 
  • 2 kuvana jajeta 
  • 1 veza peršuna 
  • 2 mlada luka 
  • 150 g šunke 

Recept za piroške sa sirom i šunkom:

12:08
Korak 1

Napravite testo 

U posudi pomešajte jogurt, so, šećer i jaje. Sve lepo umutite, pa dodajte prosejano brašno sa praškom za pecivo. Sipajte ulje i dobro promešajte. 

12:11
Korak 2

Dodajte ostale sastojke

Jaja skuvajte, pa izrendajte i dodajte u testo. Zatim dodajte rendani sir, seckani peršun, mladi luk i šunku. Sve lepo promešajte, pa sipajte smesu u kesu za zamrzivač ili špric za kolače. 

12:11
Korak 3

Pržite piroške

U tiganju zagrejte ulje, pa istisnite smesu u tiganj. Pržite sa obe strane dok piroške ne dobiju boju. 

Pročitajte i ovo: Piroške punjene sirom i viršlama

BONUS VIDEO:

Instagram/ kooki_lovescooking Pecivo punjeno belim mesom

(StvarUkusa/S.B.)