Ništa nije tako primamljivog ukusa kao mekano i vazdušasto testo bogato punjeno sočnim nadevom. Piroške su sjajan izbor za bilo koje doba dana, deca ih obožavaju, a možete ih poneti na posao. Iako testo možete puniti raznim kombinacijama namirnica po želji, piroške sa nadevom od sira, piletina i slanine definitvno će biti vaš favorit.
- Za testo:
- 1 šolja mleka
- 1 kašika suvog kvasca
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica soli
- 1 jaje
- 1/3 šolje putera
- 3 šolje brašna + manja količina za posipanje
- Za nadev:
- 2 komadića putera
- 6 komada dimljene slanine
- 1 glavica crnog luka
- 6 čena belog luka
- 230 g krem sira
- 1/2 šolje pavlake
- 4 parčeta pilećeg filea
- 1,5 šolja tvrdog sira
- 1/4 šolje iseckanog mladog luka
- 2 kašike svežeg peršuna
- 2 kašike svežeg kopra
- crni biber po ukusu
- 1,5 kašičica soli
- 1 kašičica slatke pavlake
- Za preliv:
- 1 jaje
- 2 kašike susama
- 2 kašike putera
Priprema:
Zagrejte šolju mleka do 50-60°C i uspite u posudu. Dodajte kvasac i šećer, pa ostavite da odstoji 5 minuta. Malo umutite, pa dodajte istopljen puter, jaje i so. Dobro umutite žicom. Postepeno dodajte brašno i umesite testo. Pospite brašno po radnoj površini, pa ga premesite oko 5 minuta, dok testo ne postane glatko i elastično. Pokrijte ga krpom u posudi i ostavite da odstoji oko 1-1,5 sat. U međuvremenu, u tiganj dodajte 2 malo veća komadića putera, otopite, pa dodajte iseckanu slaninu, propržite pa dodajte iseckan crni luk. Pržite 5-7 minuta, pa dodajte usitnjen beli luk i pržite još minut. Ostavite da se ohladi. U drugoj posudi ubacite krem sir, pavlaku, pa umutite. Ispečenu i ohlađenu piletinu iseckajte, pa ubacite u sir i pavlaku, dodajte izrendan sir, ohlađenu mešavinu luka i slanine, crni biber, so, slatku pavlaku, isekcan peršun, mladi luk, kopar i sve dobro promešajte rukama. Prebacite testo na radnu površinu posutu brašnom, malo rukama spljoštite i podelite na 16 delova. Pobrašnjavite malo ruke, pa svaku lopticu testa razvucite u malo veći krug prečnika oko 11cm. Dodajte kašiku nadeva u sredinu, pa preklopite ivice i zatvorite ih rukama. Poređajte piroške po plehu obloženom pek papirom, tako da zatvorene ivice budu na dnu. Umutite jaje i premažite piroške, pa pospite susam. Ostavite ih da odstoji 45-60 minuta. Zagrejte rernu na 180°C, pa pecite 23-25 minuta, dok ne poprime zlatno-braon boju. Premažite ih otopljenim puterom, pa ih ostavite da se ohlade.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem