Moguće je kod kuće napraviti lepinje kao iz burger restorana, samo je potrebno da ukombinujete dobre sastojke. Ako želite da napravite savršeno mekane, a ukusne lepinje, onda vam predlažemo ovaj recept. Ovo testo je nešto između japanskog mlečnog testa i onog za brioš lepinje. Kombinacijom ova dva testa napravićete najmekše i najlepše lepinje. Ono što ovo testo izdvaja od drugih je dodavanje smese koja izgleda kao pasta.

  • Sastojci: 
  • 2 kašike brašna
  • 2 kašike vode
  • 4 kašike mleka
  • Za testo:
  • 120 ml mleka 
  • 1 kašika suvog kvasca
  • 320 g brašna 
  • 1 kašičica soli
  • 2,5 kašike šećera
  • 1 celo jaje
  • 1 žumance
  • 42 g neslanog putera
  • Za premazivanje: 
  • 1 celo jaje
  • malo mleka 

Priprema:

U šerpici pomešajte brašno vodu i mleko i kuvajte dok se ne dobijete smesu koja izgleda kao pasta, neprestano mešajte. U posudi pomešajte toplo mleko, vodu i kvasac, pa dodajte šećer i promešajte. Ostavite da se aktivira nekih 10 minuta. U drugoj posudi pomešajte prosejano brašno i so, pa dodajte aktivirani kvasac i pastu koju ste prethodno napravili. Dobro umutite mikserom, pa dodajte jaje i žumance. Opet malo sjedinite mikserom, pa dodajte puter (sobne temperature) i mutite sve dok ne dobijete testo koje se ne lepi. Nauljite posudu i stavite testo unutra, pa pokrijte mokrom krpom. Ostavite da nadođe sat do sat i po vremena. Prebacite testo na pobrašnjenu površinu, a zatim ga kratko premesite i podelite na 6 jednakih delova i oblikujte loptice. Poređajte u pleh obložen pek papirom, pa pokrijte i ostavite još nekih 1-2 sata. Umutite jaje sa mlekom i premažite lepinje, pa ih pecite u zagrejanoj rerni na 190°C oko 18 minuta. 

BONUS VIDEO: 

Brioš - francuski hleb sa čokoladom Instagram/turkuazkitchen

Izvor: StvarUkusa