Moguće je kod kuće napraviti lepinje kao iz burger restorana, samo je potrebno da ukombinujete dobre sastojke. Ako želite da napravite savršeno mekane, a ukusne lepinje, onda vam predlažemo ovaj recept. Ovo testo je nešto između japanskog mlečnog testa i onog za brioš lepinje. Kombinacijom ova dva testa napravićete najmekše i najlepše lepinje. Ono što ovo testo izdvaja od drugih je dodavanje smese koja izgleda kao pasta.
- Sastojci:
- 2 kašike brašna
- 2 kašike vode
- 4 kašike mleka
- Za testo:
- 120 ml mleka
- 1 kašika suvog kvasca
- 320 g brašna
- 1 kašičica soli
- 2,5 kašike šećera
- 1 celo jaje
- 1 žumance
- 42 g neslanog putera
- Za premazivanje:
- 1 celo jaje
- malo mleka
Priprema:
U šerpici pomešajte brašno vodu i mleko i kuvajte dok se ne dobijete smesu koja izgleda kao pasta, neprestano mešajte. U posudi pomešajte toplo mleko, vodu i kvasac, pa dodajte šećer i promešajte. Ostavite da se aktivira nekih 10 minuta. U drugoj posudi pomešajte prosejano brašno i so, pa dodajte aktivirani kvasac i pastu koju ste prethodno napravili. Dobro umutite mikserom, pa dodajte jaje i žumance. Opet malo sjedinite mikserom, pa dodajte puter (sobne temperature) i mutite sve dok ne dobijete testo koje se ne lepi. Nauljite posudu i stavite testo unutra, pa pokrijte mokrom krpom. Ostavite da nadođe sat do sat i po vremena. Prebacite testo na pobrašnjenu površinu, a zatim ga kratko premesite i podelite na 6 jednakih delova i oblikujte loptice. Poređajte u pleh obložen pek papirom, pa pokrijte i ostavite još nekih 1-2 sata. Umutite jaje sa mlekom i premažite lepinje, pa ih pecite u zagrejanoj rerni na 190°C oko 18 minuta.
BONUS VIDEO:
Izvor: StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem