Meso i sendviči su uvek bolji uz mekanu i toplu lepinju. Obogatite standardni recept omiljenim namirnicama na našim trpezama - sirom i belim lukom. Ove lepinje pune se sirom, a premazuju smesom od belog i mladog luka, pa posipaju mocarela sirom koji se topi u rerni. Nista slasnije i mekše nećete jesti. 

  • Sastojci:
  • 160 ml mleka
  • 4 g suvog kvasca
  • 30 g šećera
  • 200 g brašna
  • 1 kašičica soli
  • 25 g putera
  • 200 g mocarela sir
  • mleko za premazivanje (opciono)
  • Za nadev:
  • 20 g putera
  • 7 g belog luka
  • 15 g šećera
  • 1/2 kašike sušenog peršuna
  • 1/4 kašičice soli
  • 1/2 struka mladog luka
  • 1/2 kašike mirođije
  • Još:
  • 40 g mocarela sira

Priprema:

U posudu dodajte mleko, kvasac i šećer, umutite, pa dodajte brašno, so i otopljen puter. Umesite testo, pa ga prekrijte prozirnom folijom i ostavite da odstoji oko 1 sat. Pritisnite testo pesnicom, pa kad splasne premesite ga na površini posutoj brašnom. Podelite na 16 delova, pa svaki pojedinačno rukama oblikujte u kuglice. Pokrijte ih prozirnom folijom u ostavite da odstoje 10 minuta. Razvucite svaku lopticu testa oklagijom. Iseckajte 160 g mocarela sira, pa ubacujte po kašiku u lopticu testa. Zatvorite ivice, pa rukama ponovo oblikujte u krug. Ređajte po plehu obloženom pek papirom. Ostavite da odstoje 30 minuta na toplom mestu. Možete ih premazati mlekom, ali nije neophodno. Pecite 12 minuta na 180°C. U međuvremenu u posudu ubacite omekšali puter i iseckan beli luk, šećer, peršun, mirođiju i iseckan mladi luk, pa dobro promešajte. Premažite tom smesu hlepčiće i pospite izrendanom mocarelom (40g). Pecite na 180°C 12 minuta.

BONUS VIDEO:

YouTube/table diary  Hleb punjen sirom

 Izvor: StvarUkusa