Kinoa je žitarica poreklom iz Južne Amerike. Koristili su je još drevni Andi, a stekla je epitet "majke svih žitarica". Obiluje vlaknima, proteinima i mineralima, a spada u žitarice bez glutena. Zbog svog neutralnog ukusa, kinoa se može dodavati u salate, a od nje možete napraviti zdravu i ukusnu pitu bez kora. Sve što treba da uradite jeste da skuvate opranu kinou i dodate sastojke, izlijete u pleh, pa ispečete u rerni.

  • Sastojci:
  • 120 g kinoe
  • 1,5 šolja vode
  • 1 šolja jogurta
  • 150-200 g spanaća
  • 3 jajeta
  • 3 kašike mlevenog lana
  • 1/2 kašičice origana
  • 1/2 kašike bibera
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1/3 kašičice sode bikarbone
  • 250 g mekog sira
  • 4 kašike susama
  • 3 kašike kima

Priprema:

Kinou operite u hladnoj vodi, procedite, pa ubacite u šerpu. Dolijte vodu, pa ostavite da porključa, kada proključa smanjite temperaturu i ostavite dok se kuva oko 15 minuta. Isključite ringlu i ubacite spanać, umućena jaja, so, biber, origano, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i jogurt, pa dobro promešajte žicom. Na kraju dodajte mleveni lan i izmrvljen sir, pa dobro sjedinite sastojke. Smesu izlijte u pleh obložen pek papirom, pospite susamom i kimom, pa pecite u prethodno zagrejanoj rerni 40 minuta na 180°C i još 15 na 200°C. Kada se malo ohladi, uklonite pek papir i služite.

BONUS VIDEO:

instagram/themodernnonna Grickalica od kore krompira

 Izvor: StvarUkusa