Oni malo stariji se sigurno sećaju restorana "Atina" u kojem ste mogli da pojedete najbolje piroške u gradu. Služile su se zajedno sa jogurtom, a ovaj restoran je i dan danas ostao upamćen po ovom pecivu. Možda restoran više ne postoji, ali to ne znači da više nikada nećete jesti ukusne, mirisne i vazdušaste piroške. Mi vam donosimo recept za piroške koje ukusom najviše podsećaju na one za koje su Beograđani čekali u redu.
- Sastojci:
- 1,2 kg brašna
- 4 jajeta
- 300 g feta sira
- 100 ml ulja
- 180 g kiselog mleka
- 100 ml vode
- 100 ml mleka
- 40 g svežeg kvasca
- 2 kašičica soli
- 2 kašičica sirćeta
- 1 kesica praška za pecivo
Priprema:
U posudu sipajte toplo mleko i toplu vodu, pa dodajte mrvljeni kvasac. Dobro promešajte da se kvasac rastvori, a onda ostavite da se aktivira nekih 10 minuta. U drugoj posudi umutite jaja, pa dodajte mrvljeni feta sir, ulje i kiselo mleko. Promešajte, pa posolite i pospite praškom za pecivo. Opet promešajte, pa dodajte sirće i aktivirani kvasac. Promešajte i postepeno dodajte brašno i umesite mekano testo. Stavite testo u posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite sat vremena u frižideru. Prebacite testo na pobrašnjenu površinu i razvucite ga oklagijom debljine 2 cm. Isecite pravougaonike i pržite u tiganju u kojem ste zagrejali ulje.
Izvor: Stvar ukusa
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom