Oni malo stariji se sigurno sećaju restorana "Atina" u kojem ste mogli da pojedete najbolje piroške u gradu. Služile su se zajedno sa jogurtom, a ovaj restoran je i dan danas ostao upamćen po ovom pecivu. Možda restoran više ne postoji, ali to ne znači da više nikada nećete jesti ukusne, mirisne i vazdušaste piroške. Mi vam donosimo recept za piroške koje ukusom najviše podsećaju na one za koje su Beograđani čekali u redu. 

  • Sastojci:
  • 1,2 kg brašna
  • 4 jajeta
  • 300 g feta sira
  • 100 ml ulja
  • 180 g kiselog mleka
  • 100 ml vode
  • 100 ml mleka
  • 40 g svežeg kvasca
  • 2 kašičica soli
  • 2 kašičica sirćeta
  • 1 kesica praška za pecivo

Priprema:

U posudu sipajte toplo mleko i toplu vodu, pa dodajte mrvljeni kvasac. Dobro promešajte da se kvasac rastvori, a onda ostavite da se aktivira nekih 10 minuta. U drugoj posudi umutite jaja, pa dodajte mrvljeni feta sir, ulje i kiselo mleko. Promešajte, pa posolite i pospite praškom za pecivo. Opet promešajte, pa dodajte sirće i aktivirani kvasac. Promešajte i postepeno dodajte brašno i umesite mekano testo. Stavite testo u posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite sat vremena u frižideru. Prebacite testo na pobrašnjenu površinu i razvucite ga oklagijom debljine 2 cm. Isecite pravougaonike i pržite u tiganju u kojem ste zagrejali ulje. 

Izvor: Stvar ukusa