Oni malo stariji se sigurno sećaju restorana "Atina" u kojem ste mogli da pojedete najbolje piroške u gradu. Služile su se zajedno sa jogurtom, a ovaj restoran je i dan danas ostao upamćen po ovom pecivu. Možda restoran više ne postoji, ali to ne znači da više nikada nećete jesti ukusne, mirisne i vazdušaste piroške. Mi vam donosimo recept za piroške koje ukusom najviše podsećaju na one za koje su Beograđani čekali u redu.
- Sastojci:
- 1,2 kg brašna
- 4 jajeta
- 300 g feta sira
- 100 ml ulja
- 180 g kiselog mleka
- 100 ml vode
- 100 ml mleka
- 40 g svežeg kvasca
- 2 kašičica soli
- 2 kašičica sirćeta
- 1 kesica praška za pecivo
Priprema:
U posudu sipajte toplo mleko i toplu vodu, pa dodajte mrvljeni kvasac. Dobro promešajte da se kvasac rastvori, a onda ostavite da se aktivira nekih 10 minuta. U drugoj posudi umutite jaja, pa dodajte mrvljeni feta sir, ulje i kiselo mleko. Promešajte, pa posolite i pospite praškom za pecivo. Opet promešajte, pa dodajte sirće i aktivirani kvasac. Promešajte i postepeno dodajte brašno i umesite mekano testo. Stavite testo u posudu i pokrijte providnom folijom, pa ostavite sat vremena u frižideru. Prebacite testo na pobrašnjenu površinu i razvucite ga oklagijom debljine 2 cm. Isecite pravougaonike i pržite u tiganju u kojem ste zagrejali ulje.
Izvor: Stvar ukusa
Kako se pravilno kuvaju jaja za Uskrs
Grilovani fileti šarana sa povrćem za Veliki petak
Posna pita sa jabukama za Veliki petak
Mimoza salata sa piletinom
Zaboravite klasiku, ovo je najlakši način za najlepša jaja za Uskrs