Proja se nekada služila umesto hleba, a kako se pravila od svega par sastojaka, odlično je rešenje i kada nemate ništa u špajzu i frižideru. Posle je nastala i projara, bogatija verzija ovog fenomenalnog peciva, a u nju možete da dodajte sir, mladi luk, spanać... šta god volite ili želite. Donosimo vam i recept za preukusnu projaru koja se pravi bez brašna, a umesto njega se dodaje sočivo. Uživajte!

  • Sastojci:
  • 360 g crvenog sočiva 
  • 4 jajeta
  • 45 ml maslinovog ulja 
  • 200 ml jogurta 
  • 100 g feta sira 
  • 1 kesica praška za pecivo 
  • 1 kašika kima 
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika susama 
  • 1 veza peršuna 

Priprema: 
Na posudu stavite sito, pa u njega sipajte sočivo. Prelijte vodom i ostavite da stoji nekih 3 sata. Zatim sočivo isperite i sipajte u blender. Dobro izblendirajte da dobijete smesu gustine kao pašteta, pa dodajte jaja, maslinovo ulje i jogurt. Opet izblendirajte, pa sipajte smesu u posudu i dodajte prašak za pecivo, kim, so, mrljveni feta sir i seckani peršun. Promešajte i sipajte smesu u vatrostalnu posudu koju ste nauljili. Pospite susamom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 45 minuta. 

Izvor: Stvar ukusa