Sastojci:

  • 2 tikvice
  • 60 g višenamenskog brašna
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 2 jajeta
  • 110 g prezli
  • 30 g rendanog sira 30 grama
  • 1 kašičica sušenog peršuna
  • morska so i crni biber
  • 120 ml ulja

Za umak:

  • 150 g grčkog jogurta
  • 2 čena belog luka (sitno rendana)
  • 1 kašičica sušene mirođije
  • 2 kašičice limunovog soka
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • morska so i crni biber
Zašto je zdravo jesti tikvice?

Tikvice imaju malo kalorija. Bogate su vlaknima koja su dobra za probavu i utiču na smanjenje upalnih procesa u organizmu, ali i doprinose tome da nivo šećera i holesterola u krvi bude u granicama normale. Tikvice su dobar izvor vitamina A, C, K, kalijuma, mangana i magnezijuma. U tikvicama vitamin A postoji u formi beta-karotena, koji je poznat kao snažan antioksidans.

Recept za pržene štapiće od tikvica sa umakom od grčkog jogurta:

Kako biste pripremili tikvice, odsecite krajeve sa svake tikvice, zatim svaku tikvicu prepolovite da biste dobili ukupno 4 komada tikvica, isecite svaki komad na kriške debljine 1,25 cm, a zatim svaku krišku isecite na štapiće od 1,25 cm. Dodajte isečene tikvice u veliku posudu i začinite solju, promešajte i Ostavite da odstoji 10 minuta.

U međuvremenu, dodajte brašno u činiju, zajedno sa belim lukom u prahu i promešajte, razbijte jaja u posebnoj činiji, začinite solju i biberom i umutite zajedno, dodajte prezle u treću posebnu činiju, zajedno sa rendanim sirom, sušenim peršunom i malo soli i bibera, pa promešajte.

Posle 10 minuta, prebacite štapiće tikvica preko papirnih ubrusa u jednom sloju i osušite. Zagrejte veliki tiganj na srednjoj vatri i dodajte ulje. Dok se ulje zagreva, uvaljajte štapiće tikvica, prvo u brašno, zatim u rastvor od jaja, i na kraju u prezle, vodeći računa da su u svakoj fazi potpuno obloženi.

Kada se ulje lepo zagreje, dodajte obložene štapiće tikvica, sve u jednom sloju i ravnomerno raspoređene, pržite u serijama, 3 minuta sa svake strane ili dok ne porumene i ne postanu hrskavi, pa prebacite na rešetku sa papirnim ubrusima.

Da biste napravili umak, dodajte jogurt u činiju zajedno sa rendanim belim lukom, mirođijom, limunovim sokom, maslinovim uljem i začinite solju i biberom, pa umutite zajedno. Dodajte umak pored tikvica i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i nudle od tikvica: Omiljeno jelo Ane Ivanović tokom toplih dana.

Pročitajte kako se prave tikvice punjene mesom i povrćem, pa zapečene u rerni

BONUS VIDEO

Rolovane tikvice punjene sirom i spanaćem Izvor: Rolovane tikvice punjene sirom i spanaćem

 StvarUkusa