Sastojci:

  • 2 tikvice
  • paradajz sos
  • 1 kašika mešavine začinskog bilja
  • komadić putera
  • 1 šargarepa
  • 1 luk
  • 300 g mlevenog mesa
  • 1 jaje
  • 1 kašika korijandera
  • 1 kašika slatke paprike
  • 1 kašika soli

Za sloj sa jajima:

  • 1 luk
  • 2 čena belog luka
  • šaka peršuna
  • 2 kuvana jajeta
  • 100 g čedara
  • 1 mladi luk
  • 2 kašike majoneza
  • mleveni biber po želji
  • so
  • 150 g kačkavalja
Zašto je zdravo jesti tikvice?

Tikvice imaju malo kalorija. Bogate su vlaknima koja su dobra za probavu i utiču na smanjenje upalnih procesa u organizmu, ali i doprinose tome da nivo šećera i holesterola u krvi bude u granicama normale. Tikvice su dobar izvor vitamina A, C, K, kalijuma, mangana i magnezijuma. U tikvicama vitamin A postoji u formi beta-karotena, koji je poznat kao snažan antioksidans.

Recept za tikvice punjene mesom i povrćem:

Kako biste pripremili tikvice na ovaj način, prvo isecite poprečno dve tikvice na veće komade, pa ih kašikom izdubite, ali ne dokraja. Poređajte ih u vatrostalnu posudu. U činijici pomešajte paradajz sos i dodajte mešavinu začinskog bilja, pa promešajte. Četkicom premažite udubljenja u tikvicama ovom smesom.

Zatim izrendajte šargarepu, pa otopite puter na tiganju i dodajte šargarepu. Iseckajte crni luk, pa ga dodajte u tiganj i pržite sa šargarepom. Ovom smesom napunite tikvice.

U činiji pomešajte mleveno meso, jedno jaje i kašiku korijandera, kašičicu paprike i soli. Opet otopite puter u tiganju i zatim iseckajte 1 glavicu crnog luka. Propržite luk na puteru, pa izrendajte ili iseckajte beli luk i ubacite crni i beli luk u meso. Iseckajte peršun i dodajte ga u meso pa sve izmešajte rukom.

Oblikujte u ruci lopticu od mesa pa stavite na svaku tikvicu po jednu lopticu. Zatim izrendajte dva jajeta, i prebacite u jedan tanjir. Izrendajte čedar sir i ubacite u tanjir.

Zatim iseckajte zeleni deo mladog luka i dodajte u tanjir, pa sipajte preko svega dve kašike majoneza. Pobiberite i posolite i sve dobro izmešajte. Pa stavite na tikvice preko mesa po kašiku ove smese na svaku tikvicu.

Zatim izrendajte kačkavalj, i stavite na gomilicu na svaku tikvicu. Ubacite tikvice u rernu i pecite pola sata na 180 stepeni C. Izvadite iz rerne i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i prženu piletinu i tikvice za lagani ručak.

Pročitajte kako se pravi najukusniji rolat od tikvica za slavu

BONUS VIDEO

Recept za jelo od tikvica i spanaća Izvor: Recept za jelo od tikvica i spanaća

StvarUkusa