Sastojci:
- 2 tikvice
- paradajz sos
- 1 kašika mešavine začinskog bilja
- komadić putera
- 1 šargarepa
- 1 luk
- 300 g mlevenog mesa
- 1 jaje
- 1 kašika korijandera
- 1 kašika slatke paprike
- 1 kašika soli
Za sloj sa jajima:
- 1 luk
- 2 čena belog luka
- šaka peršuna
- 2 kuvana jajeta
- 100 g čedara
- 1 mladi luk
- 2 kašike majoneza
- mleveni biber po želji
- so
- 150 g kačkavalja
Recept za tikvice punjene mesom i povrćem:
Kako biste pripremili tikvice na ovaj način, prvo isecite poprečno dve tikvice na veće komade, pa ih kašikom izdubite, ali ne dokraja. Poređajte ih u vatrostalnu posudu. U činijici pomešajte paradajz sos i dodajte mešavinu začinskog bilja, pa promešajte. Četkicom premažite udubljenja u tikvicama ovom smesom.
Zatim izrendajte šargarepu, pa otopite puter na tiganju i dodajte šargarepu. Iseckajte crni luk, pa ga dodajte u tiganj i pržite sa šargarepom. Ovom smesom napunite tikvice.
U činiji pomešajte mleveno meso, jedno jaje i kašiku korijandera, kašičicu paprike i soli. Opet otopite puter u tiganju i zatim iseckajte 1 glavicu crnog luka. Propržite luk na puteru, pa izrendajte ili iseckajte beli luk i ubacite crni i beli luk u meso. Iseckajte peršun i dodajte ga u meso pa sve izmešajte rukom.
Oblikujte u ruci lopticu od mesa pa stavite na svaku tikvicu po jednu lopticu. Zatim izrendajte dva jajeta, i prebacite u jedan tanjir. Izrendajte čedar sir i ubacite u tanjir.
Zatim iseckajte zeleni deo mladog luka i dodajte u tanjir, pa sipajte preko svega dve kašike majoneza. Pobiberite i posolite i sve dobro izmešajte. Pa stavite na tikvice preko mesa po kašiku ove smese na svaku tikvicu.
Zatim izrendajte kačkavalj, i stavite na gomilicu na svaku tikvicu. Ubacite tikvice u rernu i pecite pola sata na 180 stepeni C. Izvadite iz rerne i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i prženu piletinu i tikvice za lagani ručak.
Pročitajte kako se pravi najukusniji rolat od tikvica za slavu
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Osvežavajući mus od limuna gotov očas posla
Brzinska piletina sa pasuljem
Jogurt torta sa borovnicama
Jednostavna fokača sa kulenom i sirom
Kako da testo naraste bez kvasca - 2 brza trika koja provereno deluju