Sastojci:
- 8 komada pilećih bataka
- 1,5 kašičica soli
- 2 kašike ulja
- 2 kašičice dimljene paprike
- 1 kašičica mlevenog crnog bibera
- 30 g putera
- 1 veliki luk, iseckan na kockice
- 1 velika crvena paprika, iseckana na kockice
- 5 do 6 čenova belog luka, sitno iseckanih
- 160 g pečene paprike, iseckane na kockice
- 14 g paradajz pirea
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica sušene majčine dušice, ruzmarina, origana, peršuna i bosiljka
- 300 g pirinča
- 590 ml pilećeg bujona
- 4 g sveže seckanog peršuna
Recept za zapečene batake sa pirinčem i paprikom:
Kako biste napravili ove batake, prvo pripremite piletinu. Zagrejte rernu na 200°C. Stavite piletinu na pleh i osušite komade piletine papirnim ubrusima. Lagano poprskajte uljem, a zatim obilno posolite svuda. Zagrejte veliki, duboki tiganj i dodajte nekoliko kašika maslinovog ulja. Kada se ulje zagreje i blago dimi, dodajte oko polovine piletine u tiganj, prvo sa kožom nadole. Pržite 3 do 5 minuta bez pomeranja, dok kožica ne postane zlatna i hrskava. Okrenite i pržite sa druge strane.
Pržite piletinu u serijama kako biste izbegli pretrpavanje tiganja. Kada je prva tura gotova, izvadite je iz tiganja i ostavite sa strane. Kada sva piletina porumeni, vratite je u tiganj i začinite je sa svih strana dimljenom paprikom i mlevenim crnim biberom i pržite 1 minut. Izvadite je iz tiganja i ostavite sa strane.
Smanjite vatru na srednju i dodajte puter. Kada se puter otopi, dodajte iseckan luk i crvenu papriku. Dinstajte smesu 4 do 6 minuta, dok luk ne omekša i ne postane providan. Dodajte seckani beli luk i pržite 1 minut. Zatim dodajte pečenu papriku, paradajz sos, so, papriku i sve sušene začine. Lopaticom sve dobro promešajte. Dodajte pirinač i promešajte ga sa smesom paprike dok se dobro ne obloži. Sipajte pileći bujon u tiganj i ostavite da smesa proključa. Vratite proprženu piletinu u tiganj, stavljajući je preko pirinča, kožom nagore.
Poklopite tiganj čvrsto prianjajućim poklopcem i stavite u zagrejanu rernu. Pecite oko 30 minuta, dok pirinač i piletina ne budu gotovi. Skinite poklopac i uključite roštilj u rerni na nisku temperaturu. Pecite na laganoj vatri 4 do 5 minuta, da kožica piletine postane hrskava i zlatna. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i pileći paprikaš na mađarski način.
Pročitajte kako se prave najukusniji batačići sa roštilja
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Jednostavna salata sa avokadom i povrćem - svi će tražiti recept
Recept za najbrže palačinke od griza
Letnja krem čorba sa tikvicama i crvenim sočivom
Mekani kolač sa šumskim voćem
Napoleon torta u čaši – zaboravite klasične kore, ovo je još lakše i ukusnije