Sastojci:

  • 8 pilećih bataka
  • 4 kašičice višenamensko brašno
  • 2 kašike ulja
  • 1 šargarepa, oljuštena i iseckana na kockice
  • 1 luk, isečen na kockice
  • 1 stabljika celera, narezana na kockice
  • 8 čenova belog luka, oljuštenih i iseckanih
  • 120 ml suvog belog vina
  • 250 ml paradajz sosa
  • 4 šolje pilećeg bujona
  • korica i sok od ½ pomorandže i ½ limuna
  • so i biber po ukusu
  • 1 grančica majčine dušice i 1 lovorov list
  • 250 g pene testenine
  • 1 paradajz, isečen na kockice
  • seckani svež peršun, za serviranje

Recept za pileće batake sa testeninom:

Batake lagano premazati brašnom. Zagrejte ulje u vatrostalnoj posudi na srednjoj vatri. Dodajte batake i pržite ih do zlatnosmeđe boje, oko 2 minuta po strani. Prebacite na tanjir i držite na toplom.

Dodajte šargarepu, luk, celer i beli luk u pusudu i pržite na srednjoj vatri dok ne porumene, oko 3 minuta. Dodajte vino i promešajte. Kada vino ispari, dodajte paradajz sos, pileći bujon, koricu citrusa i sokove. Začinite po ukusu solju i biberom i dodajte začinsko bilje. Nastavite sa prženjem, nepokriveno, na srednjoj vatri dok se sos ne zgusne, 20-30 minuta.

Zagrejte rernu na 162°. Vratite piletinu u posudu i pecite pokriveno, 20-30 minuta. U međuvremenu skuvajte penne do al dente. Ocedite i prelijte sa malo maslinovog ulja. Za serviranje,stavite piletinu i sos preko testenine i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i batake koji se samo lepe za prste.

Pročitajte kako da napravite i začinjene pileće batake

BONUS VIDEO

Trik da napravite pileće batačiće kao iz KFC-a Instagram/appetizing.tv, appetizing

StvarUkusa