Sastojci:
- 8 pilećih bataka
- 4 kašičice višenamensko brašno
- 2 kašike ulja
- 1 šargarepa, oljuštena i iseckana na kockice
- 1 luk, isečen na kockice
- 1 stabljika celera, narezana na kockice
- 8 čenova belog luka, oljuštenih i iseckanih
- 120 ml suvog belog vina
- 250 ml paradajz sosa
- 4 šolje pilećeg bujona
- korica i sok od ½ pomorandže i ½ limuna
- so i biber po ukusu
- 1 grančica majčine dušice i 1 lovorov list
- 250 g pene testenine
- 1 paradajz, isečen na kockice
- seckani svež peršun, za serviranje
Recept za pileće batake sa testeninom:
Batake lagano premazati brašnom. Zagrejte ulje u vatrostalnoj posudi na srednjoj vatri. Dodajte batake i pržite ih do zlatnosmeđe boje, oko 2 minuta po strani. Prebacite na tanjir i držite na toplom.
Dodajte šargarepu, luk, celer i beli luk u pusudu i pržite na srednjoj vatri dok ne porumene, oko 3 minuta. Dodajte vino i promešajte. Kada vino ispari, dodajte paradajz sos, pileći bujon, koricu citrusa i sokove. Začinite po ukusu solju i biberom i dodajte začinsko bilje. Nastavite sa prženjem, nepokriveno, na srednjoj vatri dok se sos ne zgusne, 20-30 minuta.
Zagrejte rernu na 162°. Vratite piletinu u posudu i pecite pokriveno, 20-30 minuta. U međuvremenu skuvajte penne do al dente. Ocedite i prelijte sa malo maslinovog ulja. Za serviranje,stavite piletinu i sos preko testenine i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i batake koji se samo lepe za prste.
Pročitajte kako da napravite i začinjene pileće batake
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem