Italijani su pravi umetnici kada je pravljenje hrane u pitanju. Savršeno kombinuju različite namirnice, a jedno od njihovih najpoznatijih jela je i piletina Toskana. Donosimo vam još jedan recept za ovo jelo, a preporuka je da ga napravite sa batacima. Oni su mnogo sočniji od belog mesa, a krčkanje u aromatičnom sosu im samo daje poseban šmek. Obavezno isprobajte ovaj recept, a možete da služite sa krompirom ili salatom.
Sastojci:
- 2 bataka (bez kožice i kostiju)
- malo brašna
- 1 kašika putera
- 1 kašičica origana
- 1 kašičica timijana
- 1 kašičica tucane paprike
- 3 čena belog luka
- 1 kašika paradajz paste
- 1 kašika senfa
- 250 ml bujona od povrća
- 1-2 kašike sušenog paradajza
- spanać
- 1 limun
- 100 ml pavlake za kuvanje
- malo svežeg bosiljka
- parmezan
Recept za Toskana batake:
Pripremite batake
Ako niste kupuli očišćenje batake, onda im skinite kožicu i uklonite kosti. Posolite i pobiberite sa obe strane, pa pospite brašno. Dobro ga utrljajte u meso.
Pržite meso
U tiganju zagrejte malo maslinovog ulja i istopite puter. Zatim dodajte batake i pržite sa obe strane dok ne budu gotovi. Izvadite batake iz tiganja.
Napravite sos
U tiganj dodajte origano i timijan (ako nemate svež, može i sušeni). Zatim dodajte tucanu papriku, mleveni beli luk, paradajz pastu i senf. Sve lepo promešajte. Sipajte bujon (kocku supe pomešajte sa vrelom vodom) i i kada krene da vri, vratite meso.
Dodajte ostale sastojke
Zatim u tiganj dodajte seckani sušeni paradajz, koru limuna, pavlaku za kuvanje i promešajte. Krčkajte nekih 10 minuta, pa dodajte spanać i promešajte. Nekih 5 minuta pred kraj dodajte rendani parmezan i sveže listove bosiljka.
Pročitajte i ovo: Toskana piletina
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem