Italijani su pravi umetnici kada je pravljenje hrane u pitanju. Savršeno kombinuju različite namirnice, a jedno od njihovih najpoznatijih jela je i piletina Toskana. Donosimo vam još jedan recept za ovo jelo, a preporuka je da ga napravite sa batacima. Oni su mnogo sočniji od belog mesa, a krčkanje u aromatičnom sosu im samo daje poseban šmek. Obavezno isprobajte ovaj recept, a možete da služite sa krompirom ili salatom. 

Sastojci:

  • 2 bataka (bez kožice i kostiju) 
  • malo brašna 
  • 1 kašika putera
  • 1 kašičica origana
  • 1 kašičica timijana
  • 1 kašičica tucane paprike 
  • 3 čena belog luka
  • 1 kašika paradajz paste
  • 1 kašika senfa
  • 250 ml bujona od povrća
  • 1-2 kašike sušenog paradajza
  • spanać
  • 1 limun 
  • 100 ml pavlake za kuvanje 
  • malo svežeg bosiljka 
  • parmezan

Recept za Toskana batake:

9:53
Korak 1

Pripremite batake 

Ako niste kupuli očišćenje batake, onda im skinite kožicu i uklonite kosti. Posolite i pobiberite sa obe strane, pa pospite brašno. Dobro ga utrljajte u meso. 

9:55
Korak 2

Pržite meso 

U tiganju zagrejte malo maslinovog ulja i istopite puter. Zatim dodajte batake i pržite sa obe strane dok ne budu gotovi. Izvadite batake iz tiganja. 

9:55
Korak 3

Napravite sos 

U tiganj dodajte origano i timijan (ako nemate svež, može i sušeni). Zatim dodajte tucanu papriku, mleveni beli luk, paradajz pastu i senf. Sve lepo promešajte. Sipajte bujon (kocku supe pomešajte sa vrelom vodom) i i kada krene da vri, vratite meso. 

9:55
Korak 4

Dodajte ostale sastojke 

Zatim u tiganj dodajte seckani sušeni paradajz, koru limuna, pavlaku za kuvanje i promešajte. Krčkajte nekih 10 minuta, pa dodajte spanać i promešajte. Nekih 5 minuta pred kraj dodajte rendani parmezan i sveže listove bosiljka. 

Pročitajte i ovo: Toskana piletina 

BONUS VIDEO: 

Instagram/beckyexcell Zapečeni bataci sa harmonika krompirom, medom i senfom

(StvarUkusa/S.B.)