Sastojci:
- 3 kašike masti ili ulja
- 1,8 kg pilećih karabataka i bataka
- 2 velika crna luka iseckana na kockice
- 5 čenova belog luka, vrlo sitno iseckanih
- 3 kašike slatke paprike
- 2 kašičice dimljene paprike
- 1 kašičica ljute paprike
- 120 ml suvog belog vina
- 480 ml pilećeg bujona
- 2 kašike brašna
- 240 ml pavlake
- so i biber po ukusu
- 3 kašike peršuna za ukrašavanje
Za knedle:
- 6 velikih jaja
- 950 g brašna
- 240 ml vode
- 1 kašičica soli
- 4 kašičice praška za pecivo
Recept za pileći paprikaš:
Kako biste napravili paprikaš, prvo zagrejte veliki tiganj na srednju vatru i dodajte povrće. Osušite piletinu papirnim ubrusima i obilno začinite solju i biberom sa obe strane. Dodajte piletinu u tiganj i pržite dok ne porumeni sa obe strane (oko 4-5 minuta sa svake strane). Kada piletina porumeni, izvadite je na tanjir i lagano je prekrijte folijom.
Dodajte luk u tiganj zajedno sa prstohvatom soli i pržite dok ne omekša (10-12 minuta). Dodajte beli luk i pržite još minut ili dok ne zamiriše. Dodajte svu papriku i dobro promešajte, pazeći da ne zagori. Pržite papriku 30 sekundi, a zatim dodajte belo vino. Kuvajte vino 30-60 sekundi, a zatim dodajte pileći bujon i prokuvajte 2 minuta.
Smanjite vatru na tiho i vratite piletinu i njen sok u tiganj. Poklopite šerpu poklopcem i kuvajte oko 45 minuta ili dok piletina ne omekša. Kada piletina omekša, izvadite komade na tanjir. U činiji pomešajte pavlaku i brašno. Stavite nekoliko kašika sosa u činijicu i dobro promešajte da biste uklonili grudvice. Dodajte još nekoliko kašika sosa i ponovo promešajte. Dodajte smesu od pavlake u šerpu i dobro promešajte da se sjedini. Smanjite vatru na srednju i pustite da proključa.
Probajte sos i začinite solju i biberom po potrebi. Vratite komade piletine u šerpu i prelijte sosom. Krčkajte još 10 minuta, nepoklopljeno, a zatim isključite vatru. Pospite peršunom i servirajte. Servirajte uz knedle i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i paprikaš sa oslićem i krompirima.
Pročitajte kako se pravi goveđi paprikaš sa šargarepom i krompirom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Svinjetina sa brokolijem i karfiolom u soja sosu
Hrskavi palenta štapići sa umakom od avokada
Mediteranski uštipci sa fetom i paradajzom
Pileća krilca u ulju od belog luka
Kokos praline sa 2 vrste čokolade