Sastojci:

  • 3 kašike masti ili ulja
  • 1,8 kg pilećih karabataka i bataka
  • 2 velika crna luka iseckana na kockice
  • 5 čenova belog luka, vrlo sitno iseckanih
  • 3 kašike slatke paprike
  • 2 kašičice dimljene paprike
  • 1 kašičica ljute paprike
  • 120 ml suvog belog vina
  • 480 ml pilećeg bujona
  • 2 kašike brašna
  • 240 ml pavlake
  • so i biber po ukusu
  • 3 kašike peršuna za ukrašavanje

Za knedle:

  • 6 velikih jaja
  • 950 g brašna
  • 240 ml vode
  • 1 kašičica soli
  • 4 kašičice praška za pecivo
Recept za knedle:

U velikoj šerpi prokuvajte slanu vodu. U velikoj posudi za mešanje pomešajte vodu, brašno, so, jaja i prašak za pecivo i mešajte dok ne postane glatko. Kada voda proključa, ubacite 1 kašiku testa u vodu. Stavite kašiku u ključalu vodu između ubacivanja svake knedle tako da skliznu u vodu i da se ne lepe. Alternativno, možete koristiti nauljenu kašiku. Kada knedle počnu da plutaju, ostavite ih da se kuvaju još 3-4 minuta pre nego što ih izvadite u cediljku pomoću šupljikave kašike. Isperite knedle pod hladnom vodom i stavite ih na tanjir.

Recept za pileći paprikaš:

Kako biste napravili paprikaš, prvo zagrejte veliki tiganj na srednju vatru i dodajte povrće. Osušite piletinu papirnim ubrusima i obilno začinite solju i biberom sa obe strane. Dodajte piletinu u tiganj i pržite dok ne porumeni sa obe strane (oko 4-5 minuta sa svake strane). Kada piletina porumeni, izvadite je na tanjir i lagano je prekrijte folijom.

Dodajte luk u tiganj zajedno sa prstohvatom soli i pržite dok ne omekša (10-12 minuta). Dodajte beli luk i pržite još minut ili dok ne zamiriše. Dodajte svu papriku i dobro promešajte, pazeći da ne zagori. Pržite papriku 30 sekundi, a zatim dodajte belo vino. Kuvajte vino 30-60 sekundi, a zatim dodajte pileći bujon i prokuvajte 2 minuta.

Smanjite vatru na tiho i vratite piletinu i njen sok u tiganj. Poklopite šerpu poklopcem i kuvajte oko 45 minuta ili dok piletina ne omekša. Kada piletina omekša, izvadite komade na tanjir. U činiji pomešajte pavlaku i brašno. Stavite nekoliko kašika sosa u činijicu i dobro promešajte da biste uklonili grudvice. Dodajte još nekoliko kašika sosa i ponovo promešajte. Dodajte smesu od pavlake u šerpu i dobro promešajte da se sjedini. Smanjite vatru na srednju i pustite da proključa.

Probajte sos i začinite solju i biberom po potrebi. Vratite komade piletine u šerpu i prelijte sosom. Krčkajte još 10 minuta, nepoklopljeno, a zatim isključite vatru. Pospite peršunom i servirajte. Servirajte uz knedle i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i paprikaš sa oslićem i krompirima.

Pročitajte kako se pravi goveđi paprikaš sa šargarepom i krompirom

BONUS VIDEO

Recept za svinjski paprikaš Izvor: Recept za svinjski paprikaš

StvarUkusa