Sastojci:

  • 285 g bukovača
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • so i sveže mleveni crni biber
  • 2 kašike (30 g) putera
  • 1 čen belog luka, sitno iseckanog
  • 15 g svežeg peršuna
Zašto je korisno da jedete bukovače?

Bukovače su vrlo bogate proteinima. Pored toga su niskokalorične i bogate vlaknima, vitaminima i mineralima. Ima nizak sadržaj ugljenih hidrata, a obiluje zdravim mastima koje povoljno utiču na zdravlje srca i krvnih sudova. Bogate su vitaminima B kompleksa, vitaminom D, mineralima poput kalcijuma, magnezijuma, gvožđa i kalijuma.

Recept za pržene bukovače sa lukom:

Kako biste pripremili pečurke, lagano ih tapkajte čistim ubrusom da biste upili višak vlage. Odsecite tvrdu dršku u osnovi svake grupe pečuraka. Razdvojite velike grupe na komade veličine zalogaja, koristeći ruke ili nož.

Stavite veliki tiganj od 25-30 cm na jaku vatru. Kada se zagreje dodajte ulje u tiganj. Poređajte pečurke u jednom sloju. Pržite, bez okretanja, dok jedna strana ne porumeni i ne postane hrskava. Posolite i pobiberite po ukusu i promešajte. Ako pečurke ne stanu u jedan sloj u tiganju, pecite ih u 2 ture, dodajući malo više ulja po potrebi.

Prebacite pečurke na poslužavnik. Bez vraćanja tiganja na vatru, dodajte puter, beli luk i peršun u vrući tiganj, mešajući dok se puter ne otopi i beli luk ne zamiriše. Prelijte beli luk puterom preko pečuraka i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i najbrži kiš od krompira sa filom od pečuraka i praziluka.

Pročitajte kako se pravi posna i gusta čorbica od pečuraka

BONUS VIDEO

složenac od krompira i pečuraka Izvor: složenac od krompira i pečuraka

StvarUkusa