Sastojci:
- 2 kašike ulja
- 450 g pilećih bataka
- 500 g pilećeg filea, isečenog
- so i biber po ukusu
- 230 g šampinjona, nasečenih na četvrtine
- 280 g krompira oljuštenog i isečenog na kockice
- 1 velika šargarepa, isečena na kockice
- 1 srednji luk, isečen na kockice
- 2 čena belog luka
- 1 kašika neslanog putera
- 30 g višenamenskog brašna
- 130 ml suvog belog vina
- 250 ml pilećeg bujona
- 4 grančice majčine dušice
- 1 lovorov list
- 60 ml pavlake za kuvanje
- 1 kašika seckanog peršuna
Recept za pileći paprikaš sa šampinjonima i krompirom:
Zagrejte veliki tiganj. Sipajte ulje i zagrejte dok ne počne da dimi. Ubacite pileće batke i pileći file u jednom sloju, začinite solju i biberom i pržite piletinu na umereno jakoj vatri, okrećući jednom, dok ne porumeni, ukupno oko 7 minuta. Prebacite meso na tanjir. Dodajte šampinjone u tiganj i pržite dok ne porumene, oko 3 minuta. Koristeći šupljikavu kašiku, prebacite pečurke u malu činiju.
Ubacite krompir, šargarepu, luk, beli luk i puter u tiganj i pržite dok povrće ne porumeni, oko 4 minuta. Umešajte brašno. Sipajte vino i ostavite da proključa. Pomešajte pileći bujon, majčinu dušicu, lovorov list i piletinu zajedno sa nakupljenim sokovima i prokuvajte. Pokrijte i dinstajte na umereno laganoj vatri dok krompir i šargarepa ne omekšaju, oko 15 minuta. Izvadite lovorov list i majčinu dušicu. Umešajte pavlaku za kuvanje i pečurke i začinite solju i biberom. Pospite peršunom i servirajte.
Paprikaš je jelo na kašiku, a u ovoj varijanti se pravi sa pavlakom za kuvanje, pečurkama i krompirima koji mu daju kremastu teksturu. Ukoliko volite paprikaš, možda ćete želeti da napravite i zapečeni pileći paprikaš posut sirom koji se topi.
Pročitajte kako se pravi paprikaš sa makaronama i pečurkama
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem
Tri vrste oblandi od jedne smese
Carska pita za predjelo za Aranđelovdan