Sastojci:

  • 2 kašike ulja
  • 450 g pilećih bataka
  • 500 g pilećeg filea, isečenog
  • so i biber po ukusu
  • 230 g šampinjona, nasečenih na četvrtine
  • 280 g krompira oljuštenog i isečenog na kockice
  • 1 velika šargarepa, isečena na kockice
  • 1 srednji luk, isečen na kockice
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika neslanog putera
  • 30 g višenamenskog brašna
  • 130 ml suvog belog vina
  • 250 ml pilećeg bujona
  • 4 grančice majčine dušice
  • 1 lovorov list
  • 60 ml pavlake za kuvanje
  • 1 kašika seckanog peršuna

Recept za pileći paprikaš sa šampinjonima i krompirom:

Zagrejte veliki tiganj. Sipajte ulje i zagrejte dok ne počne da dimi. Ubacite pileće batke i pileći file u jednom sloju, začinite solju i biberom i pržite piletinu na umereno jakoj vatri, okrećući jednom, dok ne porumeni, ukupno oko 7 minuta. Prebacite meso na tanjir. Dodajte šampinjone u tiganj i pržite dok ne porumene, oko 3 minuta. Koristeći šupljikavu kašiku, prebacite pečurke u malu činiju.

Ubacite krompir, šargarepu, luk, beli luk i puter u tiganj i pržite dok povrće ne porumeni, oko 4 minuta. Umešajte brašno. Sipajte vino i ostavite da proključa. Pomešajte pileći bujon, majčinu dušicu, lovorov list i piletinu zajedno sa nakupljenim sokovima i prokuvajte. Pokrijte i dinstajte na umereno laganoj vatri dok krompir i šargarepa ne omekšaju, oko 15 minuta. Izvadite lovorov list i majčinu dušicu. Umešajte pavlaku za kuvanje i pečurke i začinite solju i biberom. Pospite peršunom i servirajte.

Paprikaš je jelo na kašiku, a u ovoj varijanti se pravi sa pavlakom za kuvanje, pečurkama i krompirima koji mu daju kremastu teksturu. Ukoliko volite paprikaš, možda ćete želeti da napravite i zapečeni pileći paprikaš posut sirom koji se topi.

Pročitajte kako se pravi paprikaš sa makaronama i pečurkama

BONUS VIDEO

Recept za svinjski paprikaš Kurir

StvarUkusa/L.S.