Paprikaš je jelo na kašiku koje se pravi od piletine, krompira i paprika. Priprema je jednostavna, a danas možete na internetu da pronađete različite verzije ovog jela. Popularan je japanski paprikaš, kao i mađarski, a često se ovo jelo priprema i bez krompira. Danas vam donosimo sjajan recept za pileći paprikaš koji se pravi sa makaronama i pečurkama, a sigurni smo da ćete biti oduševljeni.

Sastojci:

  • 900 g bataka 
  • 110 g putera 
  • 150 g pečuraka 
  • 1 paprika 
  • 1 crni luk 
  • 3 kašike brašna 
  • 1 šolja mleka 
  • 2 šolje bujona 
  • 3 žumanceta 
  • 1 šolja pavlake za kuvanje 
  • 1 kašičica slatke paprike 
  • 180 g kisele pavlake 
  • 1 veza peršuna 

Recept za paprikaš sa makaronama: 

Batacima skinite kosti, pa isecite na kockice. Propržite meso u tiganju u kojem ste zagrejali ulje. Zatim izvadite batake iz tiganja i istopite puter. Dodajte seckane pečurke, pa kada one malo omekšaju dodajte seckanu papriku i luk. Kada i povrće omekša dodajte brašno i promešajte. Zatim sipajte mleko i bujon i sve dobro promešajte. Krčkajte dok se ne zgusne, uz povremeno mešanje. Batake stavite u šerpu, pa sipajte sos od povrća. Dodajte jaja koja ste umutili sa pavlakom za kuvanje, pa dodajte i kiselu pavlaku. Posolite i pobiberite, pa sve dobro promešajte. Kuvajte još nekih 10 minuta, uz povremeno mešanje. Na kraju pospite paprikom i peršunom i promešajte. 

Pročitajte i ovo: Mađarski paprikaš koji se peče

BONUS VIDEO: 

Recept za svinjski paprikaš Kurir

StvarUkusa/S.B.