Paprikašje čuveno jelo "na kašiku", mađarskog porekla, koje je i te kako zastupljeno na našim trpezama. Goveđi paprikaš je klasik, a možete ga spremati i od pilećeg ili svinjskog mesa. Od klasičnog recepta napravite pravi specijalitet sa soja sosom, đumbirom i karijem. U japanski paprikaš se dodaje i jedan super sastojak, a to je zelena jabuka

Sastojci:

  • 20 g putera
  • 1 kašičica ulja
  • 1 kg govedine
  • 1 crni luk
  • 3 kašičice svežeg i izrendanog đumbira
  • 3 čena belog luka
  • 2 kašike karija
  • 40 g brašna
  • 3 šolje vode
  • 3 oljuštena kormpira
  • 1 zelena jabuka
  • 1 šargarepa
  • 1 kašika paradajz sosa
  • 1 kašika vorčester sosa
  • 1 kašika sojinog sosa
  • 1 kašičica masale
  • so po ukusu
  • biber po ukusu

Recept za japanski paprikaš sa sojinim sosem:

Govedinu iseckajte na kockice oko 3-4cm, pa je posolite i pobiberite po ukusu. U većoj šerpi zagrejte ulje i puter. Govedinu za paprikaš pržite u 2-3 serije, po 5 minuta svaka, dok meso ne porumeni. Izvadite meso, pa smanjite na laganiju vatru. Dodajte iseckan luk u šerpu i dinstajte dok ne omekša. Dodajte đumbir i iseckan beli luk, pa dinstajte oko 1 minut dok ne zamiriše. Dodajte kari, pa povećajte toplotu i vratite meso. Dodajte brašno i promešajte. Sipajte vodu, pa mešajte dok ne dobijete ujednačeniju smesu. Ubacite iseckan krompir, iseckanu šrgarepu i jabuku u paprikaš. Kada proključa, smanjite toplotu i ostavite da se krčka oko 2 sata, odnosno dok govedina ne omekša. U paprikaš dodajte paradajz sos, vorčester sos, soja sos, masalu, pa promešajte. Ostavite da se krčka 10 minuta. Možete služiti uz pirinač. Preporučujemo i turski recept za paprikaš.

BONUS VIDEO:

Milica Radović Zapečena boranija sa slaninom

 Izvor: StvarUkusa/J.K.