Pileći paprikaš je jedno od najpopularnijih srpskih jela, a pravi se od belog mesa i krompira. Isprobajte i mađarski paprikaš koji se za razliku od našeg ne kuva, nego se peče. Sprema se od bataka u predivnom sosu od paradajza, bujona i pavlake, a obično se služi sa makaronama.
- Sastojci:
- 4 bataka
- 1 kašika maslinovog ulja
- 3 kašike putera
- 1 crni luk
- 3 čena belog luka
- 3 kašike slatke paprike (može i ljute ili pomešano)
- 2 kašike brašna
- 1/2 šolje paradajz sosa
- 1 šolja pilećeg bujona
- 3/4 šolje pavlake
- makarone
Priprema:
Batake posolite i pobiberite sa obe strane, pa lepo nauljite. Propržite na ulju i puter ( 2 kašike) sa obe strane nekih 5-7 minuta. Izvadite batake iz tiganja, pa dodajte u isti sitno seckani crni luk, a kada on omekša i sitno seckani beli luk. Kada se uprži sklonite sa šporeta i dodajte slatku papriku i brašno, pa lepo promešajte. Vratite na šporet, pa sipajte paradajz sos i bujon (kocku supe rastvorite u vreloj vodi). Lepo promešajte i vratite batake, prelijte ih sosom, pa prebacite u rernu na 200°C oko 20-25 minuta. Za to vreme skuvajte makarone, procedite ih pa dodajte puter (1 kašika). Mešajte dok se ne sjedini sa makaronama. Izvadite meso iz tiganja ponovo, pa dodajte pavlaku i promešajte.Opet vratite meso i prelijte ga sosom, pa servirajte sa makaronama.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem