Sastojci:
- 500 g goveđegvrata, naseckanog na kockice
- 380 ml goveđeg bujona
- 1 žuti luk srednji, isečen na kockice
- 1 čen belog luka, sitno iseckan
- 1 kašika crvene paprike u prahu
- so i biber po ukusu
- 2 kašike putera
- 170 ml paradajz sosa
- 1 kašičica šećera
- 340 g šampinjona, naseckanjih na kockice
- đaka svežeg peršuna za ukrašavanje
Recept za starinski gulaš sa govedinom i šampinjonima:
Za gulaš sa govedinom i šampinjonima u dubokom tiganju ili loncu pomešajte meso i bujon. Kuvajte na laganoj do srednjoj temperaturi 15-20 minuta. U tiganj dodajte luk, beli luk, mlevenu papriku, so i biber. Dobro promešajte i nastavite da kuvate 20 minuta. Povremeno dodajte malo tople vode da bi nivo tečnosti bio ujednačen. Pored bujona, dodavaćete još malo tečnosti tokom celog procesa kuvanja, da biste nadoknadili ono što je isparilo i postigli željenu gustinu.
Dodajte puter, paradajz sos i šećer u tiganj i dobro promešajte. Smanjite temperaturu na nisku i kuvajte još 20 minuta, često mešajući. (Do sada bi meso trebalo da bude mekano.) Na kraju ubacite šampinjone. Dobro pomešajte sa sastojcima i dinstajte još 10-15 minuta, ili dok pečurke ne omekšaju. Ukrasite peršunom i servirajte sa hlebom ili preko pirinča.
Gulaš sa govedinom i šampinjonima je vrlo izdašan, a po želji možete da zamenite šampinjone nekim drugim povrćem. Ukoliko volite gulaš, možda ćete želeti da napravite i začinjeni povrtni gulaš za štedljive domaćice.
Pročitajte i kako se pravi pileći gulaš na lovački način
BONUS VIDEO
StvarUkusa/L.S.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus