Sastojci:

  • 450 g pilećeg filea, tanko isečenog na komadiće veličine zalogaja
  • 4 kašike soja sosa
  • 2 kašičice jabukovog sirćeta, podeljene
  • 2 kašičice šećera, podeljene
  • 1 kašika sitno naseckanog svežeg đumbira
  • 3 čena sitno naseckanog belog luka
  • 2 kašike vode
  • 1 kašičica kukuruznog skroba
  • ¼ kašičice tucane paprike
  • 2 srednje tikvice
  • 1 veliki ljubičasti luk
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • seckani mladi luk za ukrašavanje
Zašto je korisno da jedete tikvice?

Tikvice imaju neverovatno nisku kalorijsku vrednost i mogu da se konzumiraju neograničeno. Sadrže i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna. Pune su vitamina A, C, K, kalijuma, mangana i magnezijuma.

Recept za prženu piletinu i tikvice:

Kako biste pripremili piletinu, prvo u velikoj posudi pomešajte piletinu, 1 kašiku soja sosa, 1 kašičicu jabukovog sirćeta i 1 kašičicu šećera. Ostavite sa strane dok pripremate preostale sastojke. U maloj posudi pomešajte preostale 3 kašike soja sosa, preostalu kašičicu jabukovog sirćeta, preostalu kašičicu šećera, đumbir, beli luk, vodu, kukuruzni skrob i tucanu papriku. Ostavite sa strane.

Odsecite vrhove tikvica. Presecite ih po dužini na pola, a zatim stavite ravne, presečene strane na kuhinjsku površinu. Isecite poprečno na polumesece debljine oko 6 mm. Tanko iseckajte crni luk. U širokom tiganju zagrejte 1 kašiku maslinovog ulja na jakoj vatri. Kada se ulje zagreje, dodajte piletinu i tečnost u kojoj ste je marinirali. Pržite dok piletina ne porumeni spolja, oko 3 do 4 minuta. Izvadite na tanjir.

Zagrejte preostalu kašiku ulja. Dodajte crni luk. Pržite dok ne omekša i ne počne da rumeni, 4 do 5 minuta.

Još jednom promešajte sos, pa ga dodajte u tiganj. Ostavite da se krčka 30 sekundi, pa dodajte isečene tikvice. Kuvajte samo dok tikvice ne počnu da omekšavaju, još oko 3 minuta. Sklonite sa vatre, pa dodajte piletinu koju ste stavili na stranu. Servirajte toplo, posuto mladim lukom, po želji. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i čamce od tikvica punjene piletinom i sirom.

Pročitajte kako se pravi piletina pripremljena na toskanski način

BONUS VIDEO

Kineska piletina  Izvor: Kineska piletina

StvarUkusa