Sastojci:

  • 450 g tikvica
  • 1 srednji crni luk
  • 1 kašika plus ¾ kašičice soli
  • 1 kašika žutog semena senfa
  • ½ ​​do 1 ½ kašičica tucane paprike
  • ½ vezice sveže mirođije
  • 240 ml destilovanog belog sirćeta
  • 120 ml vode
  • 60 g šećera
Kako ih koristiti?

Kisele tikvice su ukusan dodatak sendvičima, salatama, daskama sa sirom i još mnogo čemu. Ovaj recept koristi brzu metodu kiseljenja koja ne zahteva muku oko dezinfekcije konzervi ili dugih perioda fermentacije. Umesto toga, kisele tikvice možete napraviti kod kuće za nekoliko sati samo sa staklenom teglom i nekim osnovnim sastojcima.

Recept za zimnicu od tikvica:

Kako biste napravili zimnicu, prvo odsecite krajeve i veoma tanko isecite 450 g tikvica, poprečno. Tanko isecite 1 crni luki ubacite luk i tikvice u veliku posudu. Dodajte 1 kašiku plus ¾ kašičice soli i promešajte da se ravnomerno premažu. Poklopite posudu i stavite u frižider na 2 sata.

Nakon toga ocedite povrće i osušite ga papirnim ubrusima. Spakujte u čistu teglu od 1 litra. Grubo iseckajte 1/2 veze sveže mirođije, pa ubacite mirođiju, 1 kašiku žutih semenki senfa i 1 1/2 kašičicu tucane paprike, po želji, preko povrća. Ako je potrebno, podelite u dve tegle.

U maloj šerpi na jakoj vatri prokuvajte destilovano belo sirće, vodu i šećer. Kuvajte dok se šećer ne rastvori. Sipajte u teglu, ostavljajući 1,2 cm prostora odozgo. Koristite metalnu slamku ili tanak pribor da gurnete povrće kako biste oslobodili sve velike vazdušne džepove i potpuno potopili povrće u salamuri.

Pažljivo poklopite i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi 1 sat. Servirajte odmah ili stavite u frižider i uživajte u kiselim tikvicama do nedelju dana. Možda ćete želeti da napravite i ukiseljene rotkivce za letnju sezonu.

Pročitajte kako se pravi zimnica od zelenog paradajza

BONUS VIDEO

KAKO DA VAM ZIMNICA TRAJE I DO TRI GODINE: Sremice otkrivaju glavni sastojak (KURIR TV) Izvor: KAKO DA VAM ZIMNICA TRAJE I DO TRI GODINE: Sremice otkrivaju glavni sastojak (KURIR TV)

StvarUkusa