Sastojci:
- 450 g tikvica
- 1 srednji crni luk
- 1 kašika plus ¾ kašičice soli
- 1 kašika žutog semena senfa
- ½ do 1 ½ kašičica tucane paprike
- ½ vezice sveže mirođije
- 240 ml destilovanog belog sirćeta
- 120 ml vode
- 60 g šećera
Recept za zimnicu od tikvica:
Kako biste napravili zimnicu, prvo odsecite krajeve i veoma tanko isecite 450 g tikvica, poprečno. Tanko isecite 1 crni luki ubacite luk i tikvice u veliku posudu. Dodajte 1 kašiku plus ¾ kašičice soli i promešajte da se ravnomerno premažu. Poklopite posudu i stavite u frižider na 2 sata.
Nakon toga ocedite povrće i osušite ga papirnim ubrusima. Spakujte u čistu teglu od 1 litra. Grubo iseckajte 1/2 veze sveže mirođije, pa ubacite mirođiju, 1 kašiku žutih semenki senfa i 1 1/2 kašičicu tucane paprike, po želji, preko povrća. Ako je potrebno, podelite u dve tegle.
U maloj šerpi na jakoj vatri prokuvajte destilovano belo sirće, vodu i šećer. Kuvajte dok se šećer ne rastvori. Sipajte u teglu, ostavljajući 1,2 cm prostora odozgo. Koristite metalnu slamku ili tanak pribor da gurnete povrće kako biste oslobodili sve velike vazdušne džepove i potpuno potopili povrće u salamuri.
Pažljivo poklopite i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi 1 sat. Servirajte odmah ili stavite u frižider i uživajte u kiselim tikvicama do nedelju dana. Možda ćete želeti da napravite i ukiseljene rotkivce za letnju sezonu.
Pročitajte kako se pravi zimnica od zelenog paradajza
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Jednostavna salata sa avokadom i povrćem - svi će tražiti recept
Recept za najbrže palačinke od griza
Letnja krem čorba sa tikvicama i crvenim sočivom
Mekani kolač sa šumskim voćem
Napoleon torta u čaši – zaboravite klasične kore, ovo je još lakše i ukusnije