Sastojci:

  • 1,3 kg krompira, tanko isečenog
  • ½ luka, tanko isečenog
  • 9 kašika brašna, podeljeno
  • 6 kašika putera, iseckanog na kockice i podeljenog
  • so i biber po ukusu
  • 700 ml punomasnog mleka, ili po potrebi
Kako da vam krompir ne proklija?

Čuvajte krompir sa jabukama, one ispuštaju biljni hormon koji usporavanja klijanje i zrenje.

Recept za zapečene kolutove krompira:

Za krompir spremljen na ovaj način, prvo zagrejte rernu na 190 stepeni C. Podmažite posudu za pečenje. Na dno pripremljene posude za pečenje rasporedite oko 1/3 kriški krompira. Na vrh stavite oko 1/3 kriški luka.

Krompir i luk pospite sa 3 kašike brašna. Na brašno rasporedite 2 kašike putera. Začinite ceo sloj solju i biberom. Ponovite nanošenje slojeva još dva puta. Zagrejte mleko u loncu.

Smesu prelijte sa dovoljno toplog mleka tako da vrh tečnosti bude u ravni sa završnim slojem krompira. Pecite u zagrejanoj rerni dok krompir ne omekša, 45 do 60 minuta. Servirajte toplo i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i jednostavne palačinke od krompira.

Pročitajte i kako se pravi mediteranska krompir salata

BONUS VIDEO

Recept za palačinke od krompira Izvor: Recept za palačinke od krompira

StvarUkusa