Sastojci:

  • 5 velikih krompira za pečenje
  • 60 ml ulja
  • 1-1/2 kašičice soli, podeljeno
  • 3/4 kašičice grubo mlevenog bibera, podeljeno
  • 180 g putera
  • 3 čena belog luka, vrlo sitno iseckana1
  • 240 pavlake za kuvanje
  • 1/8 kašičice mlevenog muskatnog oraščića
  • 480 g iseckanog mocarela sira
  • 120 g rendanog parmezana, podeljenog
  • 950 g pečene piletine, iseckane
  • 6 traka slanine, pržene i izmrvljene
  • 2 kašike seckanog svežeg peršuna
Trik za najukusniji pečeni krompir!

Pre nego što stavite krompir da se peče malo ga prokuvajte u vodi sa prstohvatom brašna i soli.

Recept za pečeni krompiri sa alfredo sosom:

Za ovaj krompir zagrejte rernu na 180°. Očistite krompir i nekoliko puta izbušite viljuškom. Premažite ljusku uljem i pospite sa 3/4 kašičice soli i 1/2 kašičice bibera. Stavite u pleh obložen folijom i pecite dok ne omekša, oko 1 sat. Povećajte temperaturu rerne na 200°.

U međuvremenu, u šerpi istopite puter na srednjoj vatri. Dodajte beli luk; pržite i mešajte 1 minut. Umešajte pavlaku za kuvanje, muskatni oraščić i preostale 3/4 kašičice soli i preostalu 1/4 kašičice bibera. Pustite da proključa. Skinite sa vatre. Umešajte mocarelu i 60 g parmezana.

Kada se dovoljno ohladi za rukovanje, prerežite svaki krompir po dužini na pola. Izvadite unutrašnjost. U velikoj posudi izgnječite unutrašnjost krompira sa mešavinom krema. Umešajte piletinu, 60 g slanine i peršun.

Kašikom ubacite fil u šupljine krompira. Vratite se u tepsiju. Pecite dok se ne zagreje, 15-17 minuta. Pospite preostalim parmezanom i slaninom. Pecite još 5 minuta dok se sir ne otopi. Možda ćete želeti da napravite i krompir ćufte punjene viršlama.

Pročitajte kako se prave pite od sira i krompira na turski način

BONUS VIDEO

Recept za korpice od krompira punjene mlevenim mesom  Izvor: Recept za korpice od krompira punjene mlevenim mesom

StvarUkusa