Sastojci:
- 5 velikih krompira za pečenje
- 60 ml ulja
- 1-1/2 kašičice soli, podeljeno
- 3/4 kašičice grubo mlevenog bibera, podeljeno
- 180 g putera
- 3 čena belog luka, vrlo sitno iseckana1
- 240 pavlake za kuvanje
- 1/8 kašičice mlevenog muskatnog oraščića
- 480 g iseckanog mocarela sira
- 120 g rendanog parmezana, podeljenog
- 950 g pečene piletine, iseckane
- 6 traka slanine, pržene i izmrvljene
- 2 kašike seckanog svežeg peršuna
Recept za pečeni krompiri sa alfredo sosom:
Za ovaj krompir zagrejte rernu na 180°. Očistite krompir i nekoliko puta izbušite viljuškom. Premažite ljusku uljem i pospite sa 3/4 kašičice soli i 1/2 kašičice bibera. Stavite u pleh obložen folijom i pecite dok ne omekša, oko 1 sat. Povećajte temperaturu rerne na 200°.
U međuvremenu, u šerpi istopite puter na srednjoj vatri. Dodajte beli luk; pržite i mešajte 1 minut. Umešajte pavlaku za kuvanje, muskatni oraščić i preostale 3/4 kašičice soli i preostalu 1/4 kašičice bibera. Pustite da proključa. Skinite sa vatre. Umešajte mocarelu i 60 g parmezana.
Kada se dovoljno ohladi za rukovanje, prerežite svaki krompir po dužini na pola. Izvadite unutrašnjost. U velikoj posudi izgnječite unutrašnjost krompira sa mešavinom krema. Umešajte piletinu, 60 g slanine i peršun.
Kašikom ubacite fil u šupljine krompira. Vratite se u tepsiju. Pecite dok se ne zagreje, 15-17 minuta. Pospite preostalim parmezanom i slaninom. Pecite još 5 minuta dok se sir ne otopi. Možda ćete želeti da napravite i krompir ćufte punjene viršlama.
Pročitajte kako se prave pite od sira i krompira na turski način
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Hleb rolnice sa feta sirom
Najukusniji oreo čizkejk
Čokoladni krem desert gotov očas posla
Od starog hleba napravite najbolje predjelo - rolnice punjene belim mesom i bešamel sosom!
Pečena škarpina u vinu za Svetog Trifuna