Sastojci:

  • 1 kg manjih celih krompira
  • pola kašike maslinovog ulja
  • 250 g slanine
  • pola glavice crvenog luka, isečenog na kockice
  • 3 čena belog luka, gnječena
  • 2 kašike mirođije
  • 2 kašike peršuna

Sastojci za preliv:

  • 1/4 šolje pilećeg ili povrćnog bujona ili vode
  • 1/4 šolje jabukovog sirćeta
  • 2 kašike senfa
  • 1 kašika šećera ili meda
  • biber i so po ukusu

Kako se pravi nemačka salata:

Ova nemačka krompir salata je savršen prilog. Kombinuje tradicionalnu salatu od krompira sa ukusima belog luka, slanine i crvenog luka, sve to preliveno senfom.

Krompir očistite i cele krompire stavite u šerpu da se kuvaju. Pustite da provri, a zatim smanjite vatru i kuvajte 20 minuta ili dok ne uspete krompir da probušite viljuškom. Ocedite i ostavite na stranu da se ohladi.

Zagrejte pola kašike maslinovog ulja u velikom tiganju na srednjoj vatri. Dodajte seckanu slaninu i dinstajte dok ne postane hrskava i porumeni. Izvadite slaninu i prebacite je na tanjir. Uzmite i 3-4 kašike masti od slanine iz tiganja.

U isti tiganj ubacite crveni luk i pržite dok ne omekša. Dodajte mleveni beli luk i dinstajte još 30 sekundi. Dodajte sirće, 1/4 šolje pilećeg bujona, senf i šećer po ukusu. Počnite sa 1 kašikom šećera i dodajte još po potrebi da biste uravnotežili sirće. Začinite solju i biberom. Nastavite da mešate oko 2 minuta, ili dok se smeša malo ne smanji.

Dok je krompir još topao, isecite ga na komade veličine zalogaja. Stavite krompir u veliku posudu i prelijte prelivom. Dodajte slaninu i začinsko bilje i promešajte da se sjedini. 

Bonus video

Instagram/ somethingnutritious  Pečeni krompir