Sastojci:
Za supu:
- pola pileta (ili pileći bataci i krilca)
- 2 šargarepe
- 1 koren peršuna
- 1 koren celera
- 1 glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- 1 krompir
- So i biber po ukusu
- Šaka sitno seckanog peršuna za dekoraciju
Za domaće rezance:
- 1 jaje
- 100 g brašna (ili koliko je potrebno da se dobije tvrdo testo)
- Prstohvat soli
Kako se kuva supa:
Stavite pileće meso u veliki lonac i prelijte ga sa 2 litra hladne vode. Dodajte crni luk (možete ga samo preseći na pola), šargarepu, celer i peršunov koren. Kuvajte na srednjoj temperaturi. Kada voda provri, smanjite temperaturu i skinite penu koja se stvori na površini.
Kuvajte supu na tihoj vatri oko 1–1,5 sat, dok meso ne omekša.
Kada je meso kuvano, izvadite ga iz supe, zajedno sa povrćem. Supu procedite kroz cediljku kako biste dobili bistru tečnost.
Povrće (npr. šargarepu) možete iseckati na kockice i vratiti u čorbu ako želite, a meso očistite od kostiju i isecite na sitnije komade. Proceđenu supu vratite na šporet i pustite da provri. Dodajte domaće rezance (ili kupovne, po želji) i kuvajte ih 5–7 minuta, dok ne omekšaju. Vratite iseckano meso i povrće u supu. Posolite i pobiberite po ukusu. Na kraju dodajte sitno seckani svež peršun za aromu.
Priprema domaćih rezanaca: U činiji pomešajte brašno, jaje i prstohvat soli. Mesite dok ne dobijete glatko i tvrdo testo. Testo razvucite što tanje oklagijom i ostavite ga da se malo osuši (10–15 minuta). Isecite testo na tanke trakice (rezance) i ostavite ih sa strane.
Bonus video
:
Lincer torta - raskošnija verzija popularnih sitnih kolača
Brze pogačice od krompira i sira gotove za manje od pola sata
Medaljoni od tikvica sa ćurećim mesom
Prolećna obrok salata sa makaronama, kuvanim jajima i rotkvicama
Recept za turske ćevape od jagnjetine