Sastojci:

  • 700 g krompira
  • 1 mali crveni luk
  • 150 g čeri paradajza
  • 60 g crnih maslina bez koštica
  • 120 g mocarele ili mekog, belog sira
  • 8 listova svežeg bosiljka
  • so i biber po ukusu

Za preliv:

  • 60 g maslinovog ulja 60 grama
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 kašičica senfa
  • 1 čen belog luka
  • 1 kašičica sušenog origana
  • 2 kašike seckanog svežeg peršuna
  • so i biber po ukusu
Napravite original grčki preliv!

Isprobajte grčki preliv za salate. Pravi se tako što pomešate 60 ml limunovog soka, 1 kašičicu sušenog origana, so, biber i ulje. Ovaj preliv je univerzalan i uklopiće se uz svaku salatu.

Recept za mediteransku krompir salatu:

Kako biste napravili ovu salatu, isecite krompire na komadiće veličine zalogaja i poređajte u tepsiju u ravnom sloju. Prelijte vodom, tek toliko da pokrije krompir. Obilno začinite solju i zagrejte na jakoj vatri.

Dok se krompir kuva napravite preliv. Sipajte maslinovo ulje u činiju, zajedno sa limunovim sokom, senfom, sitno izrendajte beli luk, dodajte origano, peršun i začinite morskom solju i crnim biberom, dobro izmešajte i ostavite sa strane.

Pripremite ostale sastojke - sitno isecite crni luk, čeri paradajz isecite na pola, crne masline na tanke kolutiće, loptice mocarele isecite na pola, a bosiljak sitno iseckajte. Posle 20 do 25 minuta krompir bi trebalo da je savršeno skuvan. Ocedite ga, isperite hladnom vodom i prebacite u veliku činiju.

Dodajte sve iseckane sastojke preko krompira i začinite solju i biberom, pa prelijte domaćim prelivom, lagano promešajte. Servirajte na sobnoj temperaturi i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i sočnu krompir salata sa jajima i kiselim krastavčićima.

Pročitajte i kako se pravi najbolja pileća salata sa celerom, paradajzom i orasima

BONUS VIDEO

Recept za rižoto salatu sa tunjevinom i graškom Izvor: Recept za rižoto salatu sa tunjevinom i graškom

StvarUkusa