Sastojci:

Za šufnudle:

  • 750 g belog krompir
  • 1 srednje jaje
  • 1 srednje žumance
  • so, po ukusu
  • 150 g brašna
  • 20 g kukuruznog skroba

Za kiseli kupus:

  • 2–3 kašike putera
  • 100 g slanine, isečene na kockice
  • 500 g kiselog kupusa
Trik da kiseli kupus duže traje!

Obavezno kiseli kupus čuvajte na tamnom mestu. Svetlost može da pokvari njegovu boju i ukus. Ne bi trebalo da bude ni blizu prirodne ni blizu veštačke svetlosti.

Recept za šufnudle sa kiselim kupusom:

Kako biste napravili šufnudle, krompir ubacite u veliki lonac sa slanom vodom i kuvajte dok ne bude gotov – potrebno je oko 25-30 minuta. Dok se krompir kuva, zagrejte rernu na 120 ° C. Stavite kuvani krompir na pleh i ostavite da se suši u rerni oko 20 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi oko 5 minuta.

Oljuštite ga dok je još vruć i izgnječite. Prebacite ga u činiju pa dodajte jaje i žumance, začinite solju i promešajte da se sjedini. Brašno pomešajte sa kukuruznim skrobom i takođe ubacite u činiju. Izmešajte i umesite da dobijete lepo glatko testo. Ako je testo lepljivo, dodajte još malo brašna i umesite.

Testo podelite na četiri jednaka dela i svaki deo oblikujte u dugačku kladu. Isecite male komade i urolajte između dlanova kako biste napravili valjuške koje su debele u sredini i tanke na krajevima. Stavite na pobrašnjenu površinu i nastavite da pravite valjuške dok ne potrošite sve testo.

Zagrejte veliki lonac sa slanom vodom i pustite da proključa, a zatim smanjite vatru dok voda lagano ključa. Ubacujte valjuške u lonac u nekoliko serija i kuvajte dok ne budu gotove. Prvo će potonuti na dno lonca, a kada budu gotovi, izaći će na površinu. Izvadite ih iz šerpe šupljikavom kašikom i ostavite da se ocede.

Slaninu isecite na kockice i ispržite na puteru. Dodajte kiseli kupus i mešajte sve dok se dobro ne sjedini i ne dobije boju. Šufnudle prelijte sa malo ulja, umešajte kiseli kupus i slaninu i promešajte. Začinite biberom i servirajte dok je toplo. Možda ćete želeti da napravite i šufnudle ili jugoslovenske njoke.

Pročitajte kako da ako vam je ostao pire od ručka napravite šufnudle

BONUS VIDEO

Sace pasta je novi hit na internetu Izvor: Sace pasta je novi hit na internetu

StvarUkusa