Za pripremu šufnudli se koristi isto testo kao i za knedle sa šljivama, a razlika je u tome što ovo pecivo može da bude i slano i slatko, sve u zavisnosti sa čime ga služite. Šufnudle možete da služite kao prilog, ali i kao obork, a vi odlučujete kako ćete ih služiti, da li slane ili slatke. U nastavku teksta možete da pročitate recept za obe verzije, pa izaberite koji vam je lepši. Takođe, šufnudle možete da pravite i od pire krompira koji vam je ostao posle ručka. 

Pročitaje i kako da napravite knedle sa nutelom

Sastojci: 

  • Za testo: 
  • 1 kg krompira
  • 500 g brašna
  • 30 g putera 
  • 1 jaje
  • 1 kašičica soli
  • Za slatki preliv:
  • 30 g margarina
  • 1/2 šolje prezli
  • 50 g šećera
  • Za slani preliv: 
  • 500 ml pavlake za kuvanje
  • 2 kašike kisele pavlake
  • 150 g  tvrdog sira 

Recept za slatke i slane šufnudle: 

Krompir skuvajte sa sve ljuskom, a onda procedite i ostavite da se ohladi. Zatim skinite ljusku i posolite, pa dodajte puter i ispasirajte. Zatim dodajte prosejano brašno i jaje, pa umesite testo. Uzimajte manje komade testa i oblikujte valjak, pa ih ređajte u šerpu u kojoj ste prokuvali vodu. Kuvajte dok ne isplivaju na površinu. 

Ako se odlučite za slatke šufnudle, u tiganju istopite puter, pa propržite prezle. Dodajte šećer, pa uvljajte šufnudle. Služite sa eurokremom ili džemom.

Ako se odlučite za slane šufnudle, onda u šerpu sipajte pavlaku za kuvanje, a zatim dodajte rendani tvrdi sir i kiselu pavlaku, pa kuvajte dok se svi sastojci ne sjedine. 

Pročitajte i ovo: Recept za taške sa džemom

BONUS VIDEO: 

Kroketi od krompira Instagram/Cookist wow

Izvor: StvarUkusa