Sastojci:

  • 4 pileća filea 
  • sol i biber, po ukusu 
  • višenamensko brašno 
  • 6 kašika putera 
  • 2 kašike ljutike, naseckane 
  • 1 kašika seckanog belog luka 
  • 350 ml suvog belog vina 
  • 240 ml pavlake za kuvanje 
  • 1 kašika seckanog svežeg peršuna 
  • 280 g smrznutog spanaća, odmrznutog, oceđenog


Pileći file na italijanski način:

Pileći file pospite solju i biberom. Uvaljajte piletinu u brašno da se obloži i otresite višak brašna. Rastopite 2 kašike putera u tiganju na srednjoj vatri. Ubacite piletinu i pržite dok ne porumeni, oko 5 minuta po strani. Prebacite na tanjir i pokrijte aluminijumskom folijom da bude topla.

Rastopite 2 kašike putera u istom tiganju na srednjoj vatri. Dodajte luk i beli luk i pržite dok luk ne postane providan, oko 1 minut. Dodajte vino. Povećajte vatru na srednju i dinstajte dok se tečnost ne smanji za polovinu, oko 3 minuta. Dodajte pavlaku i kuvajte dok se sos ne smanji na pola, često mešajući, oko 3 minuta.

Umešajte peršun. Začinite po ukusu, solju i biberom. Dodajte piletinu i sve nakupljene sokove u sos, i promešajte. U međuvremenu, istopite preostale 2 kašike putera u drugom velikom tiganju na srednjoj vatri. Dodajte spanać i dinstajte dok se ne zagreje. Spanać, po ukusu, začinite solju i biberom. Spanać rasporedite preko tanjira. Stavite piletinu na spanać. Prelijte sosom i servirajte. Možda ćete želeti da napravite i pileće filee pohovane sa prezlom, karijem i kurkumom.

Pročitajte kako se pravi pileća obrok salata sa najboljim sosom

BONUS VIDEO

TikTok/hungryhappens Recept za pitu sa piletinom i svežim sirom, od cepkane tortilje

StvarUkusa