Sastojci:
- 4 pileća filea
- sol i biber, po ukusu
- višenamensko brašno
- 6 kašika putera
- 2 kašike ljutike, naseckane
- 1 kašika seckanog belog luka
- 350 ml suvog belog vina
- 240 ml pavlake za kuvanje
- 1 kašika seckanog svežeg peršuna
- 280 g smrznutog spanaća, odmrznutog, oceđenog
Pileći file na italijanski način:
Pileći file pospite solju i biberom. Uvaljajte piletinu u brašno da se obloži i otresite višak brašna. Rastopite 2 kašike putera u tiganju na srednjoj vatri. Ubacite piletinu i pržite dok ne porumeni, oko 5 minuta po strani. Prebacite na tanjir i pokrijte aluminijumskom folijom da bude topla.
Rastopite 2 kašike putera u istom tiganju na srednjoj vatri. Dodajte luk i beli luk i pržite dok luk ne postane providan, oko 1 minut. Dodajte vino. Povećajte vatru na srednju i dinstajte dok se tečnost ne smanji za polovinu, oko 3 minuta. Dodajte pavlaku i kuvajte dok se sos ne smanji na pola, često mešajući, oko 3 minuta.
Umešajte peršun. Začinite po ukusu, solju i biberom. Dodajte piletinu i sve nakupljene sokove u sos, i promešajte. U međuvremenu, istopite preostale 2 kašike putera u drugom velikom tiganju na srednjoj vatri. Dodajte spanać i dinstajte dok se ne zagreje. Spanać, po ukusu, začinite solju i biberom. Spanać rasporedite preko tanjira. Stavite piletinu na spanać. Prelijte sosom i servirajte. Možda ćete želeti da napravite i pileće filee pohovane sa prezlom, karijem i kurkumom.
Pročitajte kako se pravi pileća obrok salata sa najboljim sosom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Sočna piletina na meksički način
Najbolja bela čorba od piletine
Pogačice sa čvarcima koje će gurmani obožavati
Provereni recept za ledene kocke
Bela topla čokolada sa krem sirom