Sastojci:
- 4 pileća filea
- sol i biber, po ukusu
- višenamensko brašno
- 6 kašika putera
- 2 kašike ljutike, naseckane
- 1 kašika seckanog belog luka
- 350 ml suvog belog vina
- 240 ml pavlake za kuvanje
- 1 kašika seckanog svežeg peršuna
- 280 g smrznutog spanaća, odmrznutog, oceđenog
Pileći file na italijanski način:
Pileći file pospite solju i biberom. Uvaljajte piletinu u brašno da se obloži i otresite višak brašna. Rastopite 2 kašike putera u tiganju na srednjoj vatri. Ubacite piletinu i pržite dok ne porumeni, oko 5 minuta po strani. Prebacite na tanjir i pokrijte aluminijumskom folijom da bude topla.
Rastopite 2 kašike putera u istom tiganju na srednjoj vatri. Dodajte luk i beli luk i pržite dok luk ne postane providan, oko 1 minut. Dodajte vino. Povećajte vatru na srednju i dinstajte dok se tečnost ne smanji za polovinu, oko 3 minuta. Dodajte pavlaku i kuvajte dok se sos ne smanji na pola, često mešajući, oko 3 minuta.
Umešajte peršun. Začinite po ukusu, solju i biberom. Dodajte piletinu i sve nakupljene sokove u sos, i promešajte. U međuvremenu, istopite preostale 2 kašike putera u drugom velikom tiganju na srednjoj vatri. Dodajte spanać i dinstajte dok se ne zagreje. Spanać, po ukusu, začinite solju i biberom. Spanać rasporedite preko tanjira. Stavite piletinu na spanać. Prelijte sosom i servirajte. Možda ćete želeti da napravite i pileće filee pohovane sa prezlom, karijem i kurkumom.
Pročitajte kako se pravi pileća obrok salata sa najboljim sosom
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem